93 de români au ajuns miercuri seara, la Bucureşti, după ce au fost evacuaţi din Fâşia Gaza. Evacuarea acestora vine la o lună după ce gruparea palestiniană a început războiul asupra Israelului.
Cursa specială Tarom, care i-a adus pe primii 93 de români evacuați din teritoriul controlat de Hamas, a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. La bordul aeronavei se află și premierul Marcel Ciolacu, care a mers în Egipt pentru a-i întâmpina pe români.
„Cred că atât eu cât și doamna ministru am facut astăzi un gest de normalitate și, mai mul decât atât, că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățenie română, cât și români din Republica Moldova (n.r. 36 cetățeni moldoveni). A doua aeronavă cred că într-o oră va ateriza. Este o listă de 51 de români, au mai venit peste 100 de solicitări, să vină în România cu familiile. Vreau să mulțumesc doamnei ministru și echipei sale din Ministerul de Externe și tuturor instituțiilor care s-au implicat în operațiunea de recuperare. Celula de criză va funcționa până vom recupera ultimul om din Fâșia Gaza.
Sunt mult mai mulți români cu dublă cetățenie în Fâșia Gaza. Asta e doar o parte din acțiune, acum, DSU se va ocupa, va prelua fiecare familie. Fiecare familie are povestea ei. E o acțiune care va continua și în zilele urmatoare, dar sunt mulți care nu mai au familii directe în România. Mâine e ședință de Guvern, o să vorbim și cu ministra Muncii, să vedem ce act normativ avem dedicat. Suntem în contact și cu restul cetățenilor români, în fiecare zi discutăm cu ei”, a declarat Marcel Ciolacu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni
„Am fost copleșit să văd bucuria și speranța din ochii copiilor care au scăpat din infernul din Gaza. În seara asta vor dormi în România, în siguranță! Sunt recunoscător autorităților din Egipt, Israel și Qatar pentru contribuția semnificativă la evacuarea în siguranță a cetățenilor români. Guvernul României va acționa în continuare pentru a facilita evacuările prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a scris Marcel Ciolacu și pe pagina sa de Facebook.
Inițial, 103 români primiseră permisiunea să plece din teritoriul controlat de Hamas, dar autoritățile de la București nu au explicat de ce numărul celor evacuați a fost redus cu 10 față de numărul celor care au primit permisiunea să iasă din Fâșia Gaza. Al doilea grup, de 51 de români, care urma să fie evacuat tot astăzi, 8 noiembrie, din Fâșia Gaza, a rămas blocat, după ce frontiera Rafah s-a închis, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, ieșirea spre Egipt va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah, a mai precizat MAE.
Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a declarat că numărul românilor care au cerut evacuarea din Fâșia Gaza a crescut cu peste 40. Astfel, peste 200 de români vor acum să plece, dintre cei aproximativ 350 aflați acolo.
„Oamenii au fost foarte emoționați și fericiți. Ne-au mulțumit, vin dintr-o zonă de război, au fost foarte afectați, au fost mame cu copii, familii întregi. Suntem foarte motivați să îi motivăm pe toți cetățenii români care au solictat acest lucru. Punctul de frontieră (n.r. din Rahaf) a fost închis din motiv umanitar. Zilnic primim solicitări, suntem în permanentă legătură cu ei. Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare. Toți cei 260 de români se află pe listă, în zilele următoare vom continua aceste acțiuni”, a declarat și Ministrul de Externe pe aeroportul Otopeni.
MAE a precizat că situația de securitate din regiunea controlată de Hamas este „complexă și volatilă” și, prin urmare, planurile de evacuare pot suferi modificări „în funcție de factorii din teren”, pentru ca siguranța românilor să nu fie afectată. În acest moment, numărul românilor despre care se știe că sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza este de șase. În afara acestora, alte cinci persoane cu cetăţenie israeliano-română au fost confirmate decedate.