Mai multe proteste au avut loc, în ultimele luni, la Institutul Cantacuzino, când zeci de persoane au solicitat susţinerea şi împiedicarea desfiinţării instituţiei ale cărei produse au salvat vieţi.
Protestatarii au încercat să atragă atenţia asupra situatiei in care se afla Institutul Cantacuzino, unde productia este sistata, s-au acumulat datorii si nu se mai platesc salariile angajatilor, fiind semnată chiar şi o petitie catre presedintele Klaus Iohannis.
Deputatul Tudor Ciuhodaru cere chiar implicarea soţiei preşedintelui.
„Am înteles că ,,Prima Doamnă” îşi doreşte o instituţie, să fie implicată în viaţa publică. Nu ştiu dacă e nevoie de birocraţie în plus, dar îi propun să preia acest gen de acţiuni, cum ar fi sprijinirea Institului Cantacuzino. Ar putea intra în atenţia soţiei preşedintelui, găsirea de soluţii, sprijin, lobby pentru sănătate şi educaţie.”, a declarat Tudor Ciuhodaru, citat de România TV.
Institutul Cantacuzino a avut mai multe forme de organizare, anul trecut fiind trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
În 2013 producţia a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârşitul anului, ANM a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.
În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.