PRIMUL ATAC. Băsescu: Majoritatea parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept

Traian Băsescu a lansat, marţi, un atac la adresa majorităţii parlamentare în prima sa ieşire publică de la revenirea la Cotroceni. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorii români, preşedintele a catalogat acţiunile demarate de USL drept o încercare de a face ţăndări statul de drept. 
Romania TV
04 sept. 2012, 08:10
PRIMUL ATAC. Băsescu: Majoritatea parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept

„În perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept destituiri, revocări şi emiteri abuzive de OUG care au vizat blocarea instituţiilor: destituirea Avocatului Poporului, emiterea OUG prin care CCR i se lua atributul de a superviza hotărârile Parlamentului, destituirea primilor trei oameni în stat: preşedintele Senatului, Camerei Deputaţilor şi preşedintele României„, a declarat Băsescu.

Şeful statului a precizat că alte elemente care au arătat abuzul de putere a unei majorităţi nerezultată din alegeri au fost „ocuparea radioului şi a televiziunii române”.

„Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de puternică, pentru că de fapt majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod deosebit cele politice”, a mai afirmat Băsescu.

S-a produs brusc un proces de izolare a României„, a adăugat şeful statului.

Băsescu a mai arătat că situaţia din România „a fost resetată parţial” datorită instituţiilor statului de drept care „au rămas în picioare în faţa unei furii”.

Sunt politicieni din afară care îşi arogă salvargardarea statului de drept în România. Restabilirea statului de drept din România – atât cât s-a produs, dar se va produce integral – s-a produs pentru că instuţiile statului de drept din România au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii”, a susţinut Traian Băsescu.

El a adăugat că statul română şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept.

„Vizez nu doar CSM, dar şi Parchetul General, DNA, structurile de securitate naţională, au rămas toate verticale şi au slujit statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau să îl preia toţi ambasadorii României în statele membre şi nu numai. Instituţiile statului de drept din România au rămas în funcţiune”, a subliniat şeful statului.

Băsescu le-a spus ambasadorilor români că mesajul către aliaţii României trebuie să fie că instituţiile statului de drept au funcţionat corect, şi-au făcut datoria „şi o vor face până la capăt”.

„Mesajul trebuie să fie următorul: dragi aliaţi, ne-aţi susţinut, dar mesajul trebuie să fie că instituţiile statului de drept şi-au făcut datoria şi o vor face până la capăt. Vă rog să daţi acest mesaj, că instituţiile statului de drept au funcţionat corect”, a conchis Băsescu.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

În luna iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări şi emiteri abuzive de OUG care au vizat blocarea instituţiilor. Destituirea Avocatului Poporului, emiterea OUG prin care CCR i se lua atributul de a superviza hotărârile Parlamentului, destituirea primilor trei oameni în stat: preşedintele Senatului, Camerei Deputaţilor şi preşedintele României.

– S-a produs brusc un proces de izolare a României. Trebuie să redeschidem dialogul cu statele UE. Situaţia în România a fost resetată datorită faptului că instituţiile statului au rămas în picioare în ciuda atacului deosebit de puternic, acestei furii politice din 3-6 iulie. Ceea ce ne-a arătat această criză politică a fost că statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile şi aici vizez nu doar CCR, dar şi Parchetul General, DNA, structurile de securitate naţioanale care au slujit statul de drept şi au rămas verticale. Voinţa de a izola instituţii care trebuie să fie independente a dat roade, iar roadele sunt revenirea la situaţia anterioară.

Ministerul de Interne nu a mers până acolo încât să falsifice listele electorale. E o altă probă că instituţiile statului au rămas verticale. România a devenit o ţară importantă a NATO şi UE. În România s-a investit încredere enormă, iar reacţia aliaţilor a fost una generată de surpriza pe care am generat-o.

– Se impune creşterea nivelului de valorificare a parteneriatelor strategice pe care le avem. Avem o restanţă în privinţa parteneriatului cu Polonia. Avertizez Ambasada de la Varşovia că voi da mare importanţă acestui parteneriat. Parteneriatul cu Ungaria e o realitate care funcţionează, sau cel de cooperare în interiorul UE cu Marea Britanie. Foarte bine funcţionează şi parteneriatul semnat în 2009 cu Azerbaijanul.

– Fac un apel la oamenii de afaceri din România să nu mai evite Federaţia Rusă.

– Republica Moldova rămâne o prioritate pentru noi pentru a intra într-un  proces de integrare în UE. Pentru UE, Republica Moldova e povestea de succes a parteneriatului estic, ceea ce ne încurajează în susţinerea fără rezerve a avansului pentru integrare în UE a Republicii Moldova. În problema transnistreană misiunea noastră este aceea de a susţine poziţia Chişinăului. Putem avea fantezie cum să fie rezolvată problema, dar nu suntem parte a procesului de negociere.

– Europa nu are şanse de supraviezuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. Dacă la capăt vom putea spune că acest proces s-a materializat în Statele Unite ale Europei e o finalitate a proceselor desfăşurate acum în UE. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni. Trebuie să avem curaj să explicăm că drumul unei mai puternice integrări e soluţia.

– Trebuie să menţinem obiectivul de a intra în zona euro în 2015. UE are toată disponibilitatea să ne înveţe şi să ne ajute. Mi se pare extrem de realist acest principiu. România nu poate spune că nu a fost ajutată, sau învăţată, dar dacă clasa politică nu va vrea, nimeni nu îi poate obliga. E esenţial ca această clasa politică bună, rea să aibă acea abordare politică care să dovedească că România vrea să meargă înainte alături spre aliaţii săi. Drumul nostru nu e spre Est. Toate interesele noastre sunt spre Vest. Sub preşedinţia mea, România nu va merge înapoi. Avem obligaţia să nu risipim sacrificii pe care le-am făcut. Nu ştiu cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată. Aceste lucruri trebuie clarificate foarte rapid.

– România este în pericolul de a pierde bani, din cei 23 de miliarde de euro alocaţi. Politicienii îşi aruncă unii altora vina. Decât să pună osul la treabă, să remedieze observaţiile UE e mai uşor să te cerţi la televizor. Cer ambasadorilor să transmită cancelariilor lor că România are nevoie de sprijin şi că proiectul lor naţional e absorţia integrală a fondurilor alocate.

Strategia Dunării devine un proiect extrem de important în acest proces de accelerare a integrării statelor în UE. Trebuie să trecem la negocierea regulilor Rinului cu regulile Dunării. Diplomaţia românească trebuie să deschidă acest subiect.

– Aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba e că instituţiile au funcţionat chiar dacă politicienii au încercat acte ilegale. Greşelile unui grup de oameni politici nu trebuie să afecteze interesele oamenilor. Nu se justifică o sancţionare a României, nici din punct de vedere a intrării în Schengen, nici în privinţa finanţării programelor operaţionale.


DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Departamentul Apărării al SUA ajunge la un acord istoric cu veteranii LGBTQ+
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”