Blocul de pe Calea Victoriei nr. 142-148, aflat chiar în inima Bucureștiului, este singurul bloc de locuințe din Capitală care are pe acoperiș panouri solare pentru încălzirea apei, scrie b365.ro.
Acum doi ani pe terasa blocului au fost instalate 4 baterii a câte 10 panouri solare fiecare (peste 100mp). Astfel, blocul de locuințe are 40 de panouri solare care încălzesc apa pentru cele 177 de apartamente.
Și alți locuitori ai Capitalei au încercat să urmeze povestea de succes a primului bloc cu panouri solare pentru apă caldă, însă Constantin Cojocaru spune că toți s-au lovit de birocrație și de greutatea obținerii autorizațiilor necesare pentru instalare. Asociația de proprietari a blocului de pe Calea Victoriei a obținut toate aprobările în aproape 9 luni.
„Drumul autorizațiilor a fost lung și anevoios, pentru fiecare hârtie/semnătură am plătit cât n-a fost. Am avut nevoie de aprobare și de la Ministerul Culturii, deși nu e clădire de patrimoniu. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a ajutat cu expertiza blocului, altfel ar fi trebuit să plătim 10.000 de euro. Am avut noroc și de firma care ne-a instalat panourile că a acceptat să plătim un avans și restul banilor în 24 de rate„, explică Constantin Cojocaru, fostul președinte al Asociației de de Proprietari a blocului de pe Calea Victoriei nr. 142-148.
În zilele toride de vară, apa caldă din bloc este asigurată în întregime de panourile solare aplasate pe terasă.
„Dacă acum începe ploaia și se consumă apa încălzită și panourile nu mai fac față, automat se activează centrala termică în condensare de 100 kW. Noaptea, la fel, având în vedere că e un consum de 5-6 mii de litri în câteva ore (aprox. 300 de persoane locuiesc în bloc), se trece automat la centrală”, a explicat Ene Mogos, mecanicul blocului.
CITEŞTE ŞI Adio facturi: Studenţii români au inventat casa care se întreţine singură
Iarna, când este soare, în loc să se încălzească apa de la 7°, se încălzește de la 30° datorită panourilor solare.
„Aceste grade în plus înseamnă enorm la consumul de gaz. Panourile solare încălzesc apa și sunt conectate la sistemul de încălzire al blocului. Centrală termică pe gaze a fost instalată încă de la construirea blocului în 1962 și înlocuită complet în urmă cu câțiva ani. Tot recent a fost instalată și centrala termică în condensare, care este și ea legată la sistemul de panouri solare. În momentul în care panourile nu fac față cererii de apă caldă se trece automat la centrala care completează deficitul”, spune mecanicul.
Locatarii spun că e într-adevăr mai bine și plătesc mai puțin, alții sunt mulțumiți că n-au scos prea mulți bani din buzunarul propriu pentru această investiție, iar ceilați consideră că diferența la factură nu-i atât de mare fiind aproape neglijabilă.
De la instalarea panourilor au trecut doi ani, chiar în luna iulie locatarii au plătit ultima tranșă a ratei. Investiția pentru cele 40 de panouri solare pentru încălzirea apei a fost de 36.000 de euro.
Majoritatea banilor a provenit din chiriile celor trei antene ale companiilor de comunicații montate pe acoperișul blocului, iar partea asociației a fost doar de 5000 de euro pe durata celor doi ani. „Garsonierele au plătit aprox. 50 de lei, aparatamentele cu 2 camere – 100 lei și cele cu 3 camere – 150 lei, sumă stabilită în funcție de cota de proprietate”, spune Constantin Cojocaru.
Panourile sunt garantate pentru 30 ani, iar mecanicul spune că „oricum nu prea are ce să se strice la ele. S-ar strica numai dacă se sparge un geam de la vreo tablă care mai vine de la minister de aici (n.r. – clădirea Ministerului Economiei care este în renovare), oricum geamul nu se sparge nici chiar dacă plouă cu piatră mare cât un ou. În acești doi ani au tot fost vilejii, dar panourile nu s-au deplasat deloc și funcționează impecabil”, a mai adăugat Ene Mogos.