‘În legătură cu liberianul spitalizat în Texas (…), nu a fost o eroare în procesul de depistare la aeroport‘, a dat asigurări dr. Kenyon, în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Ambasadei Statelor Unite la Monrovia, subliniind că persoana în cauză ‘nu a manifestat simptome de Ebola în timpul zborului’.
‘Este o realitate a epidemiei pe care o avem de înfruntat’, a subliniat el.
Acest bolnav este primul care a fost diagnosticat cu febră hemoragică Ebola în exteriorul Africii şi pe teritoriul Statelor Unite.
Miercuri, în SUA au apărut numeroase semne de întrebare, pentru că pacientul a fost trimis acasă o dată după ce, pe 26 septembrie, se prezentase la secţia de urgenţe de la Texas Health Presbyterian Hospital din Dallas. El a revenit în ambulanţă două zile mai târziu pentru a fi plasat în carantină.
‘Am trimis o echipă (a CDC) în Texas (…) pentru a identifica toate contactele’ pe care le-a putut avea acest bărbat ‘şi a le ţine sub observaţie timp de 21 de zile’, durata maximă de incubaţie a virusului, după care nu mai există riscul de a contracta maladia, a explicat Tom Kenyon.
Epidemia de febră hemoragică Ebola a făcut 3.338 de morţi în Africa de Vest din totalul de 7.178 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Senegal, Nigeria, Liberia şi Guineea), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), redactat pe 28 septembrie şi dat publicităţii miercuri la Geneva.
Libera este ţara cea mai grav afectată, cu 1.998 de decese din 3.696 de cazuri oficial declarate în această ţară.