Câinele fusese testat după ce stăpâna sa fusese depistată pozitiv, în februarie, şi a fost introdus în carantină pentru că teste repetate dăduseră ca rezultat „slab pozitiv”.
Un reprezentant al Departamentului pentru Agricultură şi Piscicultură din Hong Kong a declarat că stăpâna câinelui nu a fost de acord ca animalului să i se facă autopsia, pentru a determina cu exactitate dacă virusul COVID 19 a fost cauza morţii.
Stăpâna câinelui a fost testată pozitiv la sfârşitul lui februarie şi a fost declarată vindecată şi s-a întors acasă pe 8 martie, iar câinele său a ieşit din carantină sâmbătă, după ce două teste făcute pe 12 şi 13 martie reveniseră „negativ”.
Autorităţile din Hong Kong declaraseră că secvenţele genetice ale viruşilor găsiţi în stăpână şi în câine erau „foarte similare”, aşa că au bănuit că animalul fusese infectat de cea care îl deţinea.
Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că animalele de casă nu pot transmite COVID 19.
„Deşi a existat, până acum, un caz de câine infectat, în Hong Kong, nu există dovezi că animalele de casă, câini sau pisici, pot transmite virusul COVID 19. Virusul este în principal distribuit prin picături produse atunci când un pacient tuşeşte sau strănută”, au declarat reprezentanţii OMS.