Primul caz de Ebola a fost confirmat în Mali. Ministrul sănătăţii Ousmane Kone a declarat televiziunii de stat că pacienta este o fetiţă de doi ani care a sosit recent din Guineea învecinată, locul în care a izbucnit focarul.
„Potrivit surselor medicale, starea pacientei se îmbunătăţeşte datorită tratamentului rapid”, a declarat ministrul la
televiziunea de stat.
Un oficial de la ministerul sănătăţii, care a cerut să-şi păstreze anonimatul, a declarat că mama fetiţei a murit în Guineea în urmă cu câteva săptămâni, iar copilul a fost adus de rude la Bamako, în Mali, unde a stat timp de 10 zile în cartierul Bagadadji, înainte de a merge în oraşul Kayes.
Potrivit unui comunicat al ministerului, copilul care a venit din oraşul Kissidougou, din Guineea, a fost internat miercuri noapte la spitalul Fousseyni Daou din Kayes, unde a fost testat rapid pentru Ebola.
Citeşte şi OMS: NU mai există epidemie de EBOLA în Nigeria
Persoanele care au venit în contact cu pacienta în oraşul Kayes au fost identificate şi puse sub supraveghere, a spus ministrul, care a făcut apel ca toţi cei care cred că au intrat în contact cu copilul să anunţe acest fapt.
Marea majoritate a deceselor şi cele aproape 10.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Ebola au avut loc în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
De asemenea, focare mici s-au răspândit în Senegal şi Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, dar acestea au fost declarate ulterior fără Ebola de către OMS.
Cifrele oficiale ar putea fi sub-raportate, iar numărul real al deceselor ar putea fi de trei ori mai mare, a declarat OMS în această săptămână.
De asemenea, un focar complet separat de Ebola din Republica Democrata Congo, în zona centrală a Africii, pare a fi sub control, mai scrie Reuters.