„Saptamana 19.10.2020 – 25.10.2020 (S43/2020). La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (92.414) si cu 8.6% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (47.636).
În saptamana 19.10.2020 – 25.10.2020 au fost raportate la nivel national 12 cazuri de gripa clinica comparativ cu 21 cazuri inregistrate in S 43/2019″, a anunţat joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Totodată, a fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal tip A, subtip H1.
Până la data de 25 octombrie au fost vaccinate antigripal 323.098 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Cel mai potrivit moment pentru a-ţi face vaccinul antigripal este a doua decadă a lunii octombrie. Şi asta se datorează perioadei în care organismul nostru începe să capete anticorpi.
„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, declara prf. dr. Alexandru Rafila.
Datele celui mai recent studiu realizat de o echipă olandeză de specialişti asigură populaţia că vaccinul antigripal ar proteja împotriva celor două infecţii. Aceştia avertizează că epidemia gripală este mult mai periculoasă anul acesta având în vedere noua apariţie a coronavirusului, iar unităţile sanitare se tem pentru apariţia unui aflux uriaş de pacienţi. Campania de vaccinare acordă prioritate persoanelor din categoria vulnerabila şi personalul medical.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea împotriva gripei sezonieire persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi persoanelor cu patologii cronice, persoanelor cu un iMC mai mare de 40, femeilor însărcinate şi persoanelor cu un sistem imunitar precar. De altfel, această categorie ar putea risca o formă severă de coronavirus.
Cercetarea a demonstrat că există alt motiv întemeiat pentru a face vaccinul antigripal, anul acesta. Rezultatele susţin clar că doza protejează şi împotriva noului coronavirus. Studiul a fost făcut public pe serverul MedRxiv. Personalul medical care era vaccinat împotriva gripei anul trecut, era cu 39% mai puţin probabil să fie infectat cu noul coronavirus, decât alţi pacienţi.
„În concluzie, un vaccin gripal cvadrivalent inactivat poate induce răspunsuri imune provocate împotriva SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la o protecție relativă împotriva Covid-19. Aceste date, împreună cu rapoarte independente recente similare, susțin efectul benefic al vaccinării împotriva gripei și sugerează importanta sa în timpul sezonului gripal 2020-2021 pentru a proteja împotriva celor două infecții”, rezumă studiul.