Primul caz de infectare cu noua tulpină de COVID din Africa a fost depistat în Europa. Pacientul infectat cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529 a fost depistat, vineri, în Beligia. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie.
„Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.
Experţii însărcinaţi să urmărească evoluţia virului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19 se reunesc începând de vineri, cu scopul de a stabili dacă este necesar ca noua variantă de coronavirus descoperită în Africa să fie clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”. Anunţul a fost făcut de Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondale a Sănătăţii.
Citeşte şi: OMS, anunţ îngrijorător despre noua variantă Covid-19. De ce nu se ştiu virulenţa şi nivelul de transmitere
Valeriu Gheorghiţă, anunţ grav despre supertulpina africană: „Poate ocoli răspunsul imun, sunt peste 30 de mutaţii”
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre varianta sud-africană, atrăgând atenția că aceasta poate ocoli răspunsul imun.
„O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a atras atenția Valeriu Gheorghiţă.
„Are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike. (…) Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun. O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiţă, care a spus că trebuie accelerată campania de vaccinare.