Primul comandament de iarnă la Guvern. Se fac scenarii pentru o „iarnă obişnuită”

Autorităţile anunţă, la finalul primului Comandament de iarnă din acest an, că gradul de umplere a depozitelor de gaz depăşeşte 90%, fiind mai mare decât cel de anul trecut, iar stocurile de cărbune le depăşesc, de asemenea, pe cele din anul precedent. În schimb, gradul de umplere a lacurilor de acumulare este unul mai scăzut comparativ cu anul trecut, însă este considerat ”acoperitor”. În ceea ce priveşte consumul de energie electrică pentru iarna care urmează, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că, ”în condiţiile unei ierni normale”, nu ar trebui să existe probleme cu asigurarea necesarului.
Filip Stan
04 sept. 2024, 18:57
Primul comandament de iarnă la Guvern. Se fac scenarii pentru o

România are depozitele de gaze pline în proporţie de 94% pentru iarnă şi stocuri de cărbune mai mari decât anul trecut, s-a anunţat la primul comandament de iarnă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, după comandamentul de iarnă, că stocurile de gaze sunt la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite iar stocurile de cărbune depăşesc 550.000 tone. Se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, a precizat ministrul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat după comandamentul de iarnă că s-a făcut o trecere în revistă a principalelor capacităţi de producţie pe care România le are acum la dispoziţie şi a noilor capacităţi de producţie care se vor pune în funcţiune până la la finalul acestui an, a stării tehnice a reţelei de transport distribuţie a gazelor naturale, a stocurilor de gaz şi cărbune, a gradului de umplere din lacurile de acumulare, comparativ cu anul trecut. Burduja a precizat că Hotărârea de guvern pentru aprobarea programului de iarnă este pe circuitul de avizare.

700 de lei GRATIS de la stat pentru plata facturilor la iarnă. Când şi în ce condiţii se alimentează cardurile de energie

”Pe scurt, evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta. Avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut, aş începe cu gazul. Avem stocuri la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite (..) mai mult decât anul trecut când oricum România a bătut toate recordurile. Ne-am redus şi ţinta asumată, faţă de Comisia Europeană, privind gradul de umplere de cel puţin 90%, cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisie”, a precizat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a mai arătat că şi în cazul stocurilor de cărbune ne aflăm într-o situaţie mai bună decât anul trecut. ”La Complexul Energetic Oltenia, stocurile sunt de 550.000 de tone”, a mai spus Burduja.

Astfel, ministrul a arătat că depozitele de gaze ale României sunt la un nivel istoric pentru această perioadă. El a precizat că în prezent, stocurile de cărbune depăşesc 550.000 tone, din care 370.000 tone în centrale, iar diferenţa în cariere. În ceea ce priveşte gradul de umplere al lacurilor în prezent este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul din această iarnă. Ministrul a completat că din cauza secetei, a existat o prudenţă în a folosi energia hidro pentru a acoperi necesarul din această perioadă, tocmai pentru a păstra un grad optim de umplere pentru iarnă. Ministrul a ţinut să amintească o altă investiţie importantă, din Fondul româno-kazah, centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate într-o proporţie foarte mare, aproape de 95%, el subliniind că acolo vor fi până la 70 de MW.

Sebastian Burduja a convocat ședința comandamentului energetic de iarnă: „Gerul vine şi trebuie să fim pregătiţi”

Burduja a completat că ”se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare”.

”Ne aşteaptăm la încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 deja puşi în funcţune. Vă daţi seama? Înseamnă aproape 1.000 de megawaţi solari nou-nouţi de anul acesta. Eolian, ceva mai puţin, 76 de megawaţi până la finalul anului şi, foarte important, încă 84 de megawaţi stocare. Sunt proiecte avansate, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an avem toate şansele să avem undeva la 110 megawaţi stocare, capacităţi puse în funcţiune anul acesta, în baterii”, a afirmat Burduja.

Vouchere energie 2024. Ultimele zile în care se pot încasa cash banii necheltuiţi, altfel se confiscă de stat

În plus, se află în ultima fază de evaluare cu apelul din PNRR de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii.

”Proiectele care se vor califica la faza de contractare însumează undeva la 1.500 de MWh”, a precizat el, arătând că vom avea într-un an, un an şi jumătate, încă 750-800 de megawaţi în baterii în România, ceea ce reprezintă cea mai mare nevoie a sistemului.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, miercuri, la finalul primului Comandament de iarnă din acest an, că Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de iarnă este pe circuitul de avizare.

”Evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta, avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut. Aş începe cu gazul, avem stocuri la nivelul de aproape 94% gradul de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum România a bătut toate recordurile. (…) În ceea ce priveşte stocurile de cărbune, de asemenea, suntem într-o situaţie bună, mai bună decât anul trecut”, a declarat ministrul Energiei.

Conform ministrului Burduja, proiectul de act normativ ia în calcul diverse scenarii în ceea ce priveşte asigurarea de energie electrică, iar ”în condiţiile unei ierni normale” nu ar trebui să existe probleme cu asigurarea acesteia.

Burduja susţine că ”nu există niciun scenariu în care nu putem acoperi necesarul de consum al ţării”  în ceea ce priveşte energia electrică, ”chiar într-o perioadă extrem de grea”.

”Au lucrat pe trei scenarii: scenariul mediu, scenariul moderat şi scenariul pesimist. În scenariul mediu, deci cel normal, anticipăm că vom putea acoperi, în condiţii comerciale, dacă ele sunt favorabile României, din ceea ce noi producem. Vom vedea dacă va fi nevoie de importuri, dar avem interconexiune, asta este şi regula în piaţa europeană, că nu eşti singur, poţi să te bazezi şi pe vecinii tăi cum şi vecinii noştri se pot baza pe noi”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte gradul de umplere a lacurilor de acumulare, acesta este de 73%, mai mic decât anul trecut, însă considerat ”acoperitor”.

Burduja anunţă că autorităţile se aşteaptă ca până la finalul acestui an să fie puse în funcţiune noi capacităţi de producere a energiei electrice.

Ministrul precizează că, în ceea ce priveşte situaţia consumatorilor, ca element de noutate faţă de anii trecuţi, a solicitat ca fiecare operator din domeniul energiei electrice să facă raportări standard în ceea ce priveşte avariile, numărul consumatorilor deconectaţi şi durata estimată a reparaţiilor.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Se deschide o nouă fabrică în România. Investiția de 140 de milioane de euro asigură multe locuri de muncă și salarii bune
Capital.ro
Traian Băsescu s-a cutremurat: Îl plângea că e pe moarte! Răsturnare totală de situaţie
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
S-a eliminat din ordonanță! Acești români rămân cu BONUS de 50% din salariu
Adevarul
Vladimir Putin schimbă tactica pentru a îngenunchea Ucraina
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Despăgubiri după erorile din deciziile de recalculare. Termenul anunțat de Casa de Pensii
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Betty Salam și-a părăsit soțul după Asia Express 2024. Ce s-a întâmplat între cei doi la filmările show-ului de la Antena 1
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Testamentul lui Alain Delon a fost trimis copiilor săi
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...