Pentru un băieţel de opt ani, săptămâna a început nu în curtea şcolii ci pe patul de spital la ATI. E primul copil român infectat cu SARS-CoV-2 care e în stare gravă. Medicii fac tot posibilul să îl salveze, scrie observatornews.ro.
„Un copil venit într-o stare gravă, actualmente staţionar, cu o boală multisistemică inflamatorie post SARS-COV-2. Poate pune în pericol viaţa copilului, este un caz rar, din câte ştiu nu au mai fost în România cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică”, a declarat Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu.
Copilul a fost transferat de la Buzău la Spitalul Gomoiu din Capitală. Iniţial, părinţii micuţului au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar testul lui a ieşit negativ. În weekend, băiatul a făcut febră, era somnolent şi îl durea capul, aşa că a fost dus într-o unitate de primiri urgenţe din oraşul său.
Medicii din provincie au crezut că are menigo-encefalită şi au decis să îl transfere în Capitală. Aici a fost testat din nou pentru covid şi, de data acasta, testul PCR a ieşit pozitiv.
Băieţelul este internat la Terapie Intensivă, dar starea lui este stabilă. Nu este intubat sau ventilat mecanic, aşadar respiră fără ajutorul aparatelor. Din păcate, însă, boala i-a afectat grav plămânii. Este tratat de o echipă de medici formată din anestezist, neurolog, pediatru şi un infecţionist de la Matei Balş.
„Un copil cu o infecţie cu covid spre finalizare care a făcut o infecţie bacteriană peste. E primul caz din România, dar o să fie bine”, susţine Diana Zaharia, medic Unitatea de Primiri Urgențe Spitalul Gomoiu.
Specialişti din întreaga lume încearcă să descifreze misterul acestui sindrom inflamator rar care afectează copiii şi dacă noul virus este cel care-l declanşează. Simptomele sunt neobişnuite, asemănătoare bolii Kawasaki, şi includ febră mare, prelungită, înroşirea severă a ochilor şi erupţii cutanate.