Potrivit medicului Carmen Scântei de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău (DSP), femeia de 47 de ani a ajuns la spital pe 28 decembrie, cu febră ridicată şi stare generală proastă. Iniţial, a fost la secţia de boli infecţioase însă pentru că starea ei se alterna, s-a decis transferul în secţia de terapie intensivă, unde a fost intubată.
Femeia a murit luni dimineaţă, în jurul orei 1.00.
„Pacienta de 47 de ani se afla în evidenţa medicului de familie pentru afecţiuni de tip aritmie extrasistolică, anxietate, obezitate gradul 2, era o pacientă care în mod obisnuit, aşa cum declară medicul de familie, îşi abandona frecvent si foarte uşor schemele de tratament. Ultima prezentare la medicul de familie a fost pe 9 decembrie, pe 28 vine în Spitalul Judeţean, la UPU, unde se prezintă pentru febră înaltă şi alterarea stării genetrale. Este internată pentru că în urma investigaţiilor de început s-a constatat că are bronhopneumopatie acută, insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie, trombocitopenie, leucopenie severă. Pe 30 decembrie s-a produs decesul. Familia a refuzat necropsia, şi pentru că nu ne putem opune rezistenţei familiei, nu putem fixa un diagnostic de certitudine , însă avem un test rapid, orientativ, care indică gripă de tip A„, a declarat medicul Carmen Scântei de la DSP Buzău.
Ea a explicat că a fost recoltat exudat de la contacţii de familie, soţ, fiu şi o nepoată, cu care pacienta a locuit în ultima vreme. „În spitalul judeţean nu au fost contacte în afara personalului medical şi in continuare monitorizăm situaţia din familie”, a explicat medicul. Acesta este primul deces înregistrat la Buzău din cauza gripei în acest sezon rece.
„Până în momentul de față numărul de îmbolnăviri de gripă și numărul de viroze respiratorii este relativ mic, dar trebuie să așteptăm prima raportare din acest an al Institutului de Sănătatea Publică, deoarece în perioada sărbătorilor, numărul de cazuri care intră în sistemul de monitorizare este relativ mic și atunci trebui să așteptăm prima raportare din anul 2020, să vedem care este situația. În acest an, încă de la începutul sezonului, toate tulpinile de virus gripal, atât de tip A, cât și de tip B au fost izolate și ceea ce precizează și Centrul European de Control al Bolilor, această circulație simultană a tuturor tipurilor de virus gripal ar putea să facă un sezon ceva mai dificil, cu număr mai mare de îmbolnăvire, într-un interval de timp relativ scurt„, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
„Din această cauză vaccinarea rămâne singura metodă de prevenire specifică gripei alături de măsuri de generare legate de igienă, de spălatul pe mâini, de evitarea participării la manifestări cu un număr foarte mare de persoane și a protecției individuale cu o mască, atunci când intrăm în contact cu o unitate de persoane vulnerabile, precum spitalele sau alte insituții„, a completat Alexandru Rafila.