Au apărut primele decese de la Spitalul Foişor din Capitală. UPDATE: Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a anunțat că trei pacienți cu Covid au murit probabil din cauza transferului către Spitalul Foișor din Capitală.
”Imediat după ce au fost transferați, la câteva ore, doi dintre pacienți au decedat, iar unul a decedat înainte de a fi transferat, când a fost mutat de pe un sistem de ventilație pe celălalt probabil s-a decompensat. Mă rog, specialiștii vor trebui să răspundă la niște întrebări. Înainte de a fi urcat în ambulanță, să plece către Spitalul Foișor, a intrat în stop cardio-respirator. Dar doi care au fost transferați de la alte spitale au murit după câteva ore pentru că s-au decompensat. Probabil nu au fost corect evaluați înainte de transfer pentru a se putea vedea dacă puteau face față stresului de transfer. Trecerea de pe un ventilator pe altul, schimbarea mediului și așa mai departe. Toată presa și oamenii care au sunat la minister și la DSU au aflat că ei nu știu nimic. Așa spun ei că nu știu, dar nu au cum să nu știe. Dacă eu am aflat înseamnă că știu și ei”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Potrivit România Tv, a fost înregistrat primul pacient infectat cu covid mort la Spitalul Foişor din Capitală.
O femeie în vârstă de 60 de ani, cu multiple comorbidităţi, a murit luni dimineaţă, la Spitalul Foişor din Capitală. Vestea tristă a fost dată chiar de sora victimei.
Lucian Bode a declarat, luni dimineaţă că toate cele 20 de paturi ATI de la Spitalul Foișor sunt în prezent ocupate, la fel ca și cele 90 de paturi cu oxigen, iar presiunea în ATI scade.
„De la cele 1.531 de paturi ATI ocupate în weekend, numărul lor a scăzut undeva la 1.520. Deci presiunea pe ATI scade. Avem toate cele patru TIR-uri de ATI funcționale și sunt distribuite la spitale unde au nevoie.
Al cincilea TIR de Terapie Intensivă va fi trimis zilele următoare la Piatra Neamț în zilele următoare. Scopul nostru este să scădem presiunea pe ATI și să trecem această perioadă”, a precizat ministrul Afacerilor de Interne.
Reamintim că Spitalul Foişor din Capitală a devenit suport COVID, iar zeci de pacienţi, unii operaţi, au fost evacuaţi de urgenţă vineri seară. Ministerul Sănătăţii precizează că Spitalul ‘Foişor’ a fost informat încă de vineri dimineaţă despre iminenţa transformării în unitate COVID, însă la ora 19,00 managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, iar „întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă”.
„Spitalul Foişor a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11,00. La orele 19,00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seara de către Ministerul Sănătăţii.
„De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubaţi şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti. Transformarea spitalului Foişor în spital Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, evidenţiază Ministerul Sănătăţii.