Vremea frumoasă va aduce o creștere a temperaturilor până la prag de caniculă, care vor depăși 30 de grade pe suprafețe extinse și în regiunile vestice. Inițial, temperaturile vor fi ușor mai coborâte în centru și nord-est, cu maxime de 25 – 30 de grade, dar începând de joi căldura va cuprinde întreaga țară, scrie meteoradar.ro.
Cel mai cald se pare că va fi spre sfârșitul săptămânii, mai ales vineri și sâmbătă, când mercurul din termometre va urca până la 33 – 36 de grade în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și, pe alocuri, în celelalte regiuni. Izolat, nu sunt excluse nici valori mai ridicate, de până la 36 – 38 de grade.
Acest val de caniculă nu va persista însă foarte mult timp, pentru că tot în weekend va pătrunde, treptat, un aer mai rece dinspre nord-vest. De aceea, temperaturile vor scădea, la început în nordul și vestul țării, iar ulterior și în sud și est.
Contactul dintre cele două mase de aer cu caracteristici diferite va aduce, de asemenea, averse torențiale, furtuni și vijelii puternice în unele zone ale țării. Conform modelărilor actuale, cantitățile de precipitații ar putea depăși 20 – 25 l/mp în cea mai mare parte a țării.
Luna iunie se pare că se va încheia cu temperaturi normale pentru această perioadă, dar un nou val de căldură este posibil la începutul lunii iulie.
Zeci de morți din cauza căldurii extreme
Cel puțin 96 de persoane și-au pierdut viața în India din cauza unui val de căldură extremă care afectează țara de câteva zile.
Valul de căldură însoțit de valori ridicate ale umidității relative afectează două dintre cele mai populate state indiene, Uttar Pradesh și Bihar, unde temperaturile au ajuns la 45 °C în ultimele zile.
Valurile de căldură sunt foarte frecvente în India în luna iunie, când temperaturile ating cele mai ridicate valori din întregul an, anticipând cu câteva săptămâni sosirea musonului, care este însoțit în general de temperaturi mai blânde.
Decesele înregistrate în ultimele zile au avut loc aproape toate în Uttar Pradesh și în special în districtul Ballia. În multe alte zone s-au înregistrat temperaturi similare, dar fără un bilanț atât de dramatic. Din acest motiv, ministrul de stat al Sănătății, Brajesh Pathak, a declarat că a deschis o anchetă pentru a afla cauzele acestor decese.
Un bărbat din statul Uttar Pradesh își udă fața cu apă pentru a face față căldurii extreme. – © picture allianceCauza deceselor ar putea fi atribuită nu numai valului de căldură, ci și managementului defectuos al facilităților medicale din Ballia. Persoanele care s-au îmbolnăvit din cauza căldurii nu ar fi primit ajutor în timp util. Dacă nu se intervine la timp, insolația poate fi foarte periculoasă pentru sănătate, punând chiar în pericol viața unei persoane.
Schimbările climatice provoacă fenomene extreme în întreaga lume, iar India nu face excepție, confruntându-se în fiecare an cu valuri de căldură din ce în ce mai intense și mai violente, cu consecințe grave pentru populație și agricultură.