Primul imobil pentru persoane hipersensibile din Europa, construit în Elveţia

Locuitorii sau vizitatorii primului imobil din Europa pentru persoanele care suferă de hipersensibilitate, construit la Zurich, în Elveţia, trebuie să respecte o serie de reguli stricte, printre care să nu fumeze, să nu se parfumeze şi să nu folosească telefonul mobil în clădire
Romania TV
06 apr. 2014, 10:21
Primul imobil pentru persoane hipersensibile din Europa, construit în Elveţia

Dureri, anxietate şi probleme respiratorii sunt câteva din simptomele zilnice de care suferă persoanele atinse de sindromul hipersensibilităţii chimice (MCS), care ar fi cauzat de o intoleranţă la o multitudine de produse chimice: loţiuni, detergenţi, fixativ pentru păr sau vopsele.

Hipersensibilitatea poate fi de asemenea electromagnetică: ea este în acest caz provocată de diferite unde electromagnetice care sunt degajate de echipamentele electronice fără fir.

‘Sufăr din copilărie. Aceasta mi-a schimbat cu adevărat viaţa’, a declarat pentru AFP unul dintre rezidenţi, Christian Schifferle, 59 de ani, care conduce Fondation Healthy Life and Living, aflată la originea proiectului de construcţie.

Scopul construirii acestui imobil, care a început în decembrie 2013 în cartierul periferic Leimbach din Zurich, cu ajutor financiar din partea primăriei, a fost să răspundă la nevoile hipersensibililor. În total au fost amenajate 15 apartamente.

Sindromul MCS este puţin recunoscut de medicina tradiţională şi afectează 5.000 de persoane în Elveţia, potrivit autorităţilor din Zurich.

Locuitul în noul imobil din Leimbach, primul de acest fel din Europa, nu îi va vindeca pe rezidenţi, însă le va uşura viaţa de zi cu zi.

‘Am vrut să ajutăm aceste persoane, pentru a dispune de un cămin unde să fie mai puţin bolnave’, a explicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru locuinţe al primăriei din Zurich, Lydia Trueb.

Orice persoană care intră în clădire trebuie să-şi închidă telefonul mobil şi celelalte echipamente fără fir, care oricum nu funcţionează în interior. Locuitorii nu sunt totuşi izolaţi de lume, pentru că au la dispoziţie o linie telefonică tradiţională.

Clădirea dispune de un spaţiu comun, echipat cu un filtru de purificare a aerului. De asemenea, la intrarea în imobil sunt expuse produsele de curăţenie şi igienă permise.

A evita ceea ce îi îmbolnăveşte ‘este cu adevărat de ajutor pentru majoritatea acestor pacienţi’, a explicat pentru AFP dr. John van Limburg Stirum, care a urmărit mai multe persoane persoane ce suferă de hipersensibilitate, printre care şi Christian Schifferle, la clinica Seegarten din apropiere de Zurich.

‘Ei trebuie să se refugieze în locuri fără antene şi fără radiaţii de la telefoanele mobile’, a afirmat el, precizând că i-ar plăcea ca medicii să recunoască într-o măsură mai mare sindroamele de hipersensibilitate.

‘Aceşti pacienţi suferă cu adevărat’, a adăugat el.

Construită din materiale speciale, noua clădire beneficiază de asemenea de un sistem de ventilaţie care evacuează toate mirosurile. Ca măsură de precauţie, lucrătorii care au construit imobilul nu au putut să fumeze pe şantier şi nici să se parfumeze.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Orașul cu străzi prăfuite și căsuțe mici, care a stat pe un munte de aur, din care au plecat toți locuitorii. Astăzi este o ruină și mai este vizitat doar de turiști
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a picat. Preşedintele trebuie să fie o persoană legitimă
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Robert Habeck avertizează asupra posibilelor tarife comerciale ale lui Trump care ar putea viza Germania
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România