Gulen, aflat în Pennsylvania, SUA, mai spune că dacă susţinători de-ai săi au fost implicaţi în puciul eşuat din Turcia, atunci acest lucru ar fi „o trădare a valorilor mele fundamentale”, informează Mediafax.
Citeşte şi Erdogan vrea ca armata şi agenţia de spionaj să treacă sub controlul preşedinţiei
„Este foarte clar că această cerere este motivată politic şi sunt încrezător că faptele vor arăta acest lucru. În mod repetat am denunţat tentativa de lovitură de stat şi am negat cu tărie orice implicare”, a declarat Gulen pentru cotidianul italian Corriere della Sera.
„Nu sunt îngrijorat şi voi coopera cu autorităţile americane”, a adăugat clericul musulman.
Până acum însă, autorităţile din SUA nu au confirmat că au primit o cerere de extrădare pe numele său, din partea Turciei, a mai declarat Gulen, care s-a declarat încrezător că SUA va respecta toate procedurile legale.
Un fost aliat al lui Recep Taiyyp Erdogan, Gulen spune că „se pare că după ce a stat la putere pentru mult prea mult timp, preşedintele Erdogan şi partidul lui suferă de otrava puterii”.
Gulen a explicat fosta sa apropiere de Erdogan prin faptul că înainte de alegerile din 2002, „niciun alt partid nu promova reformele democratice şi aderarea la UE atât de mult precum partidul lui Erdogan”. Gulen mai spune că Erdogan a implementat reforme democratice şi a fost lăudat pentru asta de lideri europeni. Acest lucru s-a schimbat, însă.
„Dacă un alt partid ar fi promovat astfel de reforme, l-aş fi sprijinit. Privind în trecut, văd acum că le-am dat prea mult credit. Regret că am avut încredere că erau sinceri în ceea ce promiteau că vor livra”.
Clericul musulman a confirmat susţinerea sa pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, însă consideră că procesul de aderare este în pericol de a fi suspendat în cazul în care Ankara decide să reintroducă pedeapsa capitală.
„Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a asigura că Turcia rămâne democratică, iar libertăţile şi drepturile fundamentale sunt protejate,” a mai precizat Gulen.
Aproximativ 60.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen.