Originea lupului, o femelă, şi cauza morţii sale au făcut obiectul unor speculaţii care au captivat mai bine de o lună Olanda, unde un lup fusese văzut pentru ultima dată în 1869 în sud-estul ţării, potrivit presei olandeze.
Potrivit unora, cadavrul, găsit la 4 iulie pe marginea unui drum din nord-vestul Olandei, ar fi fost adus în ţară de lucrători agricoli din Europa de Est care ar fi vrut să le facă o farsă olandezilor. Însă după o anchetă ştiinţifică, teoria farsei a fost exclusă.
„Lupul a murit de o lovitură violentă la cap, aparent cauzată de o maşină”, a semnalat Centrul olandez pentru sănătatea animalelor sălbatice (DWHC), după o conferinţă de presă pe această temă.
Animalul era sănătos în momentul morţii sale, avea vârsta de un an şi jumătate şi tocmai mâncase carne de castor, a adăugat DWHC într-un comunicat publicat împreună cu Centrul Naturalis pentru biodiversitate, institutul de cercetare Alterra şi asociaţia WolvenInNederland.
Exemplarul, care pare a fi fost originar din Europa de Est, din apropiere de frontiera rusă, a intrat singur în Olanda, unde a trăit câtva timp înainte de a fi ucis. Un studiu mai aprofundat urmează să permită stabilirea acestui scenariu cu certitudine.
„Cadavrul nu prezintă indicii că lupoaica ar fi fost transportată în Olanda”, potrivit comunicatului. De altfel, nu exista nicio urmă pe blană, pe labe sau gheare care să fi sugerat captivitatea.
Potrivit lui Geert Groot Bruinderink, cercetător în cadrul Alterra, posibilitatea ca în Olanda să fie şi alţi lupi este mare. Dacă este unul, sunt şi alţii, a declarat el pentru televiziunea publică olandeză NOS.
În urma schimbărilor operate în politicile privind protecţia speciilor cu începere din 1990, populaţia de lupi a crescut în Germania, în Franţa, în Norvegia şi în Suedia, adaugă sursa citată.