Radu Marian Cotloş este medic rezident în anul al doilea, specializarea medicină de familie, şi este angajat la Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Este primul medic de la Ambulanţă care a ajuns la Colectiv în noaptea tragediei, cu o ambulanţă de tip C. A ajuns acolo în aproximativ 7 minute, neştiind ce va găsi, şi a văzut iadul pe pământ – zeci de tineri cu chipurile arse, răpuşi de durere, care strigau: „Ajutaţi-ne!”.
Medicul povesteşte, într-un interviu acordat News.ro, cum i s-a schimbat viaţa după tragedia din Colectiv şi vorbeşte şi despre problemele de la Serviciul de Ambulanţă, unde personalul este insuficient, ca şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde cadrele medicale sunt „depăşite de numărul foarte mare de pacienţi”.
„Suntem aceiaşi de atunci, şi acum, poate mai puţini ca număr. Nu cred că pot să mă pronunţ eu, lucrând doar în serviciul de ambulanţă, despre sistemul sanitar românesc. Cred însă că noi, cei care am fost acolo, ne-am schimbat destul de mult. După ce ai fost prezent la Colectiv, orice incediu pe care îl auzi în staţia radio, la noi la SABIF, aprinde aşa o teamă de o eventuală tragedie. Mulţumim lui Dumnezeu că nu au mai fost astfel de lucruri. Nu este o modificare a modului în care pleci la caz, Pleci la caz obişnuit să găseşti de la cea mai banală boală, până la cea mai complicată situaţie medicală. Suntem aceiaşi, muncim la fel”, a declarat dr. Radu Cotloş.
După incendiul din Colectiv, două luni a mers zilnic la Spitalul Bucur, aflat lângă club, două luni, zi de zi. Aşa că imaginea a fost zi de zi lângă el, a fost greu, foarte greu. „Mi s-a părut normal şi probabil că mulţi dintre colegii mei au făcut involuntar acelaşi lucru. Fiecare a căutat să iasă din stresul acelei nopţi prin propriile lui metode. Eu, cel puţin, am stat departe de televizor câteva zile. Mulţi dintre colegii mei au avut nevoie de îndrumare psihologică. S-a făcut acest lucru la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Eu nu am putut să particip, dar am avut avantajul că, din patru în patru zile, eu vorbeam cu un asistent al meu care este şi psiholog de profesie. I-am zis că dacă vede la mine o deviaţie de comportament să îmi spună, ca să merg să mă caut”, a mai spus doctorul.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie, 42 de echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au transportat la spitale 78 de răniţi cu arsuri severe şi au făcut două transferuri intraspitaliceşti.
În urma tragediei din acea noapte, 64 de oameni au murit, iar alţi peste 160 au fost răniţi. Peste jumătate din barurile, restaurantele, sălile de cinema sau mall-urile închise după ce, în urma tragediei din Colectiv, verificările au arătat încălcări grave ale regulilor de securitate de incendiu, au fost redeschise în ultimul an, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Citește și: Monumentul ridicat în amintirea tinerilor decedaţi în Colectiv, inaugurat