Primul mesaj al lui Charles în calitate de rege. Suveranul ar putea abdica în următoarele zile în favoarea Prinţului William. Ce presupune protocolul prin care este înscăunat un nou monarh

Potrivit legii dreptului comun, coroana britanică este moștenită de primul născut de sex masculin al monarhului, urmat de ceilalți fii în ordinea nașterii, apoi de fiice în ordinea nașterii. Astfel că, după moartea Reginei Elisabeta, noul Rege al Marii Britanii va fi fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, Charles, iar Camilla, soţia sa, va fi Regina Consoartă.
Oana Anghel
08 sept. 2022, 23:26
Primul mesaj al lui Charles în calitate de rege. Suveranul ar putea abdica în următoarele zile în favoarea Prinţului William. Ce presupune protocolul prin care este înscăunat un nou monarh

Succesorul lui Charles va fi, evident, fiul acestuia, Prinţul William. Dar cum Charles are deja o vârstă înaintată (73 de ani), există şanse ca acesta să abdice, iar tronul să fie preluat de William.

Cum arată succesiunea la tronul Marii Britanii

În urma unei rupturi dramatice de tradiție, copilul mai mare al lui William și Kate, care a fost născut în 2013, va fi următorul la rând să moștenească tronul, indiferent care ar fi fost sexul acestuia. Kate a născut un băiat, pe prințul George. Acea schimbare a fost adoptată în 2011, atunci când liderii a 16 țări Commonwealth (inclusiv Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă) s-au întâlnit în Perth, Australia, și au votat în unanimitate schimbarea regulii de succesiune veche de secole. Anterior, fiicele puteau moșteni tronul britanic doar dacă nu existau fii în viață.

Frații prințului George, prințesa Charlotte și prințul Louis, sunt următorii la rând pentru tron.

Prințul Harry este al șaselea la rând, urmat de fiul lui, Archie, al șaptelea la succesiune. Pe lângă faptul că este primul bebeluș regal britanic-american, Archie este automat un cetățean britanic, însă va trebui să aplice pentru cetățenie americană. De asemenea, Archie este și primul copil mulatru în linia de succesiune la tronul britanic. De asemenea, în urma noilor reguli din 2011, sora lui Archi va fi a opta în linia de succesiune la tron, însă probabil nu va primi un titlu regal. După nașterea celui de-al doilea copil al Ducilor de Sussex, prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta a II-a și Duce de York, va ajunge pe locul 9 în linia de succesiune.

Citeste si Membrii Familiei Regale Britanice au vegheat-o pe Regină până în ultimele clipe de viaţă. BBC şi-a suspendat programul la zi. UPDATE: Meghan Markle nu l-a însoţit pe Harry la Balmoral

Primul mesaj al lui Charles în calitate de rege: „Pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara şi în lume”

Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele.

Deplângem moartea celui mai preţuit suveran şi a mult iubitei mame. Ştiu că pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara, în teritoriile britanice şi Commonwealth, dar şi de către numneroşi oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi schimbări, familia mea şi eu ne vom găsi alinarea şi susţinerea conform cunoştinţele noastre despre respectul şi afecţiunea profundă de care Regina a fost atât de ataşată„, a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii.

Ce presupune protocolul prin care este înscăunat un nou monarh

Prinţul Charles a devenit rege imediat după moartea mamei sale. Însă înscăunarea oficială se face după un anumit protocol. Un Consiliu de Ascensiune este convocat în primele 24 de ore pentru a proclama succesorul. Din acest Consiliu fac parte Consilieri Privaţi care îi sfătuiesc pe monarhi încă din perioada normandă. În prezent, în Consiliu sunt 670 de politicieni de rang înalt, printre care şi premierul Liz Truss. De asemenea vor fi prezenţi şi episcopi ai Bisericii Anglicane cu loc în Camera Lorzilor, printre care şi Arhiepiscopul de Canterbury, alături de reprezentanţii seculari ai regatului, potrivit Agerpres.

Din acest Consiliu mai fac parte Lordul Primar al Londrei, funcţionari publici de rang înalt şi înalţii reprezentanţi ai celor 14 ţări şi ţinuturi ce îl recunosc pe monarh drept şef de stat.

Acest consiliu este împărţit în două. În prima parte, Lordul Preşedinte anunţă moartea monarhului şi grefierul consiliului, Richard Tilbrook, citeşte cu voce tare textul Proclamaţiei de Ascensiune. Apoi, un grup de supuşi de rang înalt ai monarhului, din care fac parte membri ai familiei regale, premierul, Arhiepiscopul de Canterbury şi Edward Fitzalan-Howard, duce de Norfolk şi deţinătorul titlului de Earl Marshal – primul membru al nobilimii responsabil de organizarea ceremoniilor de stat – vor semna proclamaţia.

Odată semnată, Lordul Preşedinte cheamă la tăcere şi consiliul se ocupă de treburile rămase, precum răspândirea proclamaţiei şi transmiterea ordinelor privind salvele de artilerie ce vor fi trase din Hyde Park şi de la Turnul Londrei.

După ce se termină prima parte a consiliului, noua proclamaţie este citită din Galeria de Proclamaţii de către deţinătorul titlului de „Garter King of Arms”. El este însoţit şi de alte oficialităţi, printre care şi Ducele de Norfolk, Earl Marshal, toţi purtând ţinute ceremoniale tradiţionale.

Proclamaţia este însoţită de salve de tun şi heralzii merg apoi la Mansion House din Londra şi proclamaţia este citită pe treptele de la Royal Exchange. Proclamaţia este citită public şi în celelalte capitale ale Regatului Unit – Edinburgh, Belfast şi Cardiff – dar şi în alte locaţii.

Partea a doua a Consiliului de Ascensiune este susţinută de noul suveran, dar nu este obligatoriu ca această a doua parte să urmeze imediat părţii întâi. La această parte a consiliului participă doar Consilierii Privaţi şi ea începe cu o declaraţie personală a lui Charles cu privire la moartea reginei. Apoi, Charles rosteşte un jurământ cu privire la securitatea Bisericii Scoţiei, potrivit legii din 1707 prin care Scoţia s-a alăturat Angliei şi Ţării Galilor pentru a forma Marea Britanie. Apoi, noul monarh semnează două exemplare ale jurământului.

Citeste si Volodimir Zelenski după decesul reginei Marii Britanii: Pierdere ireparabilă. Mesaje de la toţi liderii lumii

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Motorina s-a scumpit din nou în România, importurile devin esențiale pentru consum
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania