Acest tip de autobuz va deservi, pentru început, doar zona centrală a oraşului.
„Am declanşat un proiect pilot la Cluj – care înseamnă confirmarea brandului de oraş al inovării, inteligenţei artificiale, al dezvoltării, cercetării şi IT-ului – şi cu această dimensiune pragmatică referitoare la punerea în circulaţie, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără şofer, după modelul celor care există în marile oraşe europene. Acest autobuz va deservi ca arie de circulaţie zona centrală, pentru a arăta că acest oraş susţine dimensiunea modernă, susţine inovarea şi inteligenţa artificială, pe care nu o vom putea evita. Va fi un mijloc de mobilitate a viitorului acest transport autonom şi sper ca anul viitor să îl vedem pe străzile Clujului”, a declarat, luni, primarul Emil Boc.
Boc a precizat că proiectul pilot va fi pus în practică în colaborare cu UTCN.
„Cluj-Napoca îşi doreşte să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce priveşte transportul public, după ce a fost primul oraş care a introdus în circulaţie autobuzele electrice”, a completat primarul de Cluj.
Cluj-Napoca a introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, prin intermediul unei soluţii implementate de primaria municipiului si compania locala de transport public.
Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport ale CTP este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif cu cel perceput prin alte metode de plată deja existente.
Dacă plata călătoriei este acceptată, ecranul validatorului va afișa culoarea verde. În caz contrar, culoarea ecranului va fi roșie, călătorul primind și în acest caz o chitanță cu motivul pentru care tranzacția nu a fost acceptată.