UPDATE: Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, şi ceilalţi 16 inculpaţi reţinuţi în dosarul care vizează fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020 au fost puşi în libertate. Decizia pronunţată, joi, de Judecătoria Ploieşti nu este definitivă.
Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că Marin Voicu a fost reţinut pentru instigare la falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ceilalţi 16 inculpaţi fiind acuzaţi de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
UPDATE: Un număr de 17 persoane, inclusiv primarul comunei Ciorani, sunt reţinute în dosarul de fraudă electorală privind alegerile locale din această comună, câştigate de PNL şi de primarul Marin Voicu cu majoritate confortabilă.
Primarul din Ciorani, fost membru PSD, care a obţinut în mai multe rânduri cel mai mare scor la alegerile locale, a trecut, înaintea ultimului scrutin local, la PNL. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti arată că membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani sunt suspectaţi că au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, 17 persoane fiind duse la audieri.
România TV anunţă joi că mai multe persoane, printre care şi primarul comunei Ciorani, Marin Voicu.
Procurorii suspectează că alegerile locale la Ciorani au fost fraudate în 27 septembrie 2020, chiar în ziua votului.
„Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea Primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi Preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice. Urmează a fi aduse pentru audieri un număr de 17 persoane”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
În luna octombrie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil au deschis un dosar penal şi cercetează fapte care au legătură cu alegerile locale din 27 septembrie 2020, fiind vorba despre falsificarea de înscrisuri privind rezultatul alegerilor locale din comuna Ciorani. După deschiderea acestei anchete, în cursul lunii februarie a acestui an, persoane necunoscute au intrat în arhiva Judecătoriei Mizil de unde au sustras buletine de vot.
„La data de 23.02.2021, organele de cercetare penală au fost sesizate cu privire la faptul că la data de 08.02.2021, orele 19:40, o persoană necunoscută a pătruns fără drept în arhiva Judecătoriei Mizil, ce funcţionează într-o clădire proprietate a Primăriei Mizil, de unde au fost sustrase buletine de vot”, preciza sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil, procurorul Cristina Prajea, confirma, pentru News.ro, că buletinele furate în februarie, la trei luni de la deschiderea anchetei, sunt dintre buletinele de la alegerile locale din comuna Ciorani.
Alegerile locale din comuna Ciorani au fost câştigate detaşat de Partidul Naţional Liberal. Astfel, primarul în funcţie, Marin Voicu, până la alegerile din 2020 unul dintre membrii vechi ai PSD, a candidat sub sigla PNL şi a obţinut un nou mandat, al cincilea, cu peste 83% din voturi. PNL, care la rundele trecute de alegeri a înregistrat scoruri modeste în comuna Ciorani, a obţinut, de data aceasta, peste 76% din mandatele din Consiliul Local.
Procesul electoral ar fi fost fraudat și în Capitală, la Sectorul 1. Primele acuzații au fost făcute de Daniel Tudorache.
„Procesele verbale au fost semnate în alb, există suspiciunea de fraudă. Noi am pus mâna pe un proces verbal semnat în alb de toţi reprezentanţii secţiei. Reprezentantul nostru poate a fost cumpărat, nu pot să ştiu. Important e ce s-a întâmplat. E ilegal să semnezi aşa, ca apoi să se completeze cu ce cifre doresc. Avem două procese verbale cu cifre diferite. Nu ştim care a ajuns la reprezentantul nostru şi care a ajuns la BEC. Cifrele pot fi denaturate”, a declarat Dan Tudorache.
Procurorul de caz a vorbit într-o emisiune despre posibila fraudă.
„S-au încălcat nişte dispoziţii, pentru că intrarea în acea sală (n.r. cu sacii de voturi) trebuia făcută în anumite condiţii. Ceea ce au votat cetățenii nu a fost consemnat și cine se face vinovat să fie tras la răspundere”, a spus procurorul Sorin Iasinovschi, într-un interviu pentru Denise Rifai, la Kanal D.
„Până astăzi, când vorbim, există fraudă?”, l-a întrebat prezentatoarea TV. „La nivelul secțiilor există”, a răspuns procurorul.