În timpul perioadei „COVID„, cetățenii din Europa au fost constrânși prin diverse metode să-și administreze serurile create de companiile americane. Guvernele au garantat că totul este „eficient și sigur”, însă unii cetățeni sunt de o cu totul altă părere.
Astfel, o femeie din Germania susține că a fost grav afectată din cauza administrării unui astfel de ser, creat de compania BioNTech. Presupusa persoană păgubită cere daune de cel puțin 150.000 de euro pentru vătămare corporală, plus daune materiale nespecificate, potrivit tribunalului regional din Hamburg, scrie presa internațională.
Reclamanta susține că din cauza serului COVID a suferit dureri în parte superioară a corpului, extremitățile i s-au umflat, a suferit oboseală și tulburări de somn.
Tobias Ulbrich, avocat la Rogert & Ulbrich, a declarat pentru Reuters că intenţionează să conteste în instanţă evaluarea făcută de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene şi de organismele germane de evaluare a vaccinurilor conform căreia vaccinul BioNTech are un profil risc-beneficiu pozitiv.
Legea farmaceutică din Germania prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt obligaţi să plătească despăgubiri pentru efectele secundare numai dacă „ştiinţa medicală” arată că produsele lor provoacă un prejudiciu disproporţionat în raport cu beneficiile lor sau dacă informaţiile de pe etichetă sunt greşite.
Până în mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane de rapoarte spontane de reacţii adverse suspectate, ceea ce se traduce în aproximativ 0,2 pentru fiecare 100 de doze administrate.
Probleme au fost consemnate și la gigantul Johnson&Johnson. Autoritățile americane au revocat autorizația de urgență pentru serul COVID-19.
„FDA a stabilită că este oportună revocarea acestei autorizații pentru a proteja sănătatea și siguranța publică”, se arată într-un comunicat de presă.