Secretarul de Stat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a participat luni, 2 septembrie 2013, la evenimentul de lansare a campaniei de colectare și incinerare ecologică a inhalatoarelor cu aerosoli sau pulberi, desfășurat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.
Alături de Elena Dumitru, la evenimentul organizat de GlaxoSmithKline, au participat dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, Elena Popescu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România precum și reprezentanți ai agenților economici și ai asociațiilor din domeniul farmaceutic și al reciclării deșeurilor.
În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici și informații referitoare la impactul negativ asupra mediului înconjurător pe care îl are aruncarea și depozitarea la întâmplare a deșeurilor, în general, și a acestor tipuri de inhalatoare cu aerosoli sau pulberi, în particular. Impactul depozitării necorespunzătoare a acestor inhalatoare se resimte în special asupra stratului de ozon, gazul rămas nefolosit având un efect de seră de 1.430 ori mai mare decât cele de CO2.
În deschiderea alocuțiunii susținute, secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atenția asupra necesității protejării stratului de ozon, acesta având un rol esențial în menținerea calității vieții la un nivel adecvat. „În primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la această campanie deoarece sunt de părere că autoritățile statului, operatorii economici, societatea civilă au datoria de a îmbunătăți calitatea vieții cetatenilor și prin acest gen de acțiuni, să lase moștenire, generațiilor viitoare, o Românie Verde. Eliminarea definitivă prin incinerare a acestui tip de deșeu medical ajută la reducerea amprentei de carbon, a emisiilor de gaze cu efect de seră și implicit contribuie la protejarea stratului de ozon, deziderat pentru care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice militează permanent și pentru care la data de 16 septembrie ne alăturăm celor care sărbătoresc și marchează Ziua Internațională a Stratului de Ozon”, a spus secretarul de Stat Elena Dumitru.
De asemenea, secretarul de Stat al MMSC a subliniat importanța sporită care trebuie acordată cooperării dintre Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Sănătății și toți ceilalți factori implicați în acest domeniu al gestionării eficiente a deșeurilor de natură medicală.
„În prezent, inhalatoarele cu aerosoli sau pulberi distribuite pe teritoriul României, determină dispersarea în atmosferă a unei cantități de aproximativ 11.000 tone de CO, ceea ce reprezintă un procent de 0,4% din emisiile totale de CO2 ale țării noastre. Salutăm preocuparea dumneavoastră de reducere a impactului negativ al activității umane asupra mediului și vă asigurăm că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice susține toate proiectele care au ca rezultat final reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” a precizat secretarul de Stat Elena Dumitru.
În încheierea alocuțiunii susținute, Elena Dumitru a reiterat importanța cooperării între autorități și domeniul privat în vederea atingerii rezultatelor scontate de reducere a emisiilor de CO2, subliniind că „Trebuie să ne implicăm cât mai eficient, fiecare în domeniul său de activitate, astfel încât reciclarea deșeurilor de orice natură să fie un capitol de succes și o reuşită pentru România”.