Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, lansat în România

Primul program-pilot de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienţi a fost lansat luni la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în parteneriat cu Ministerul Mediului.
Romania TV
02 sept. 2013, 12:00
Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, lansat în România

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a participat luni, 2 septembrie 2013, la evenimentul de lansare a campaniei de colectare și incinerare ecologică a inhalatoarelor cu aerosoli sau pulberi, desfășurat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Alături de Elena Dumitru, la evenimentul organizat de GlaxoSmithKline, au participat dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, Elena Popescu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România precum și reprezentanți ai agenților economici și ai asociațiilor din domeniul farmaceutic și al reciclării deșeurilor.

În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici și informații referitoare la impactul negativ asupra mediului înconjurător pe care îl are aruncarea și depozitarea la întâmplare a deșeurilor, în general, și a acestor tipuri de inhalatoare cu aerosoli sau pulberi, în particular. Impactul depozitării necorespunzătoare a acestor inhalatoare se resimte în special asupra stratului de ozon, gazul rămas nefolosit având un efect de seră de 1.430 ori mai mare decât cele de CO2.

În deschiderea alocuțiunii susținute, secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atenția asupra necesității protejării stratului de ozon, acesta având un rol esențial în menținerea calității vieții la un nivel adecvat. „În primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la această campanie deoarece sunt de părere că autoritățile statului, operatorii economici, societatea civilă au datoria de a îmbunătăți calitatea vieții cetatenilor și prin acest gen de acțiuni, să lase moștenire, generațiilor viitoare, o Românie Verde. Eliminarea definitivă prin incinerare a acestui tip de deșeu medical ajută la reducerea amprentei de carbon, a emisiilor de gaze cu efect de seră și implicit contribuie la protejarea stratului de ozon, deziderat pentru care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice militează permanent și pentru care la data de 16 septembrie ne alăturăm celor care sărbătoresc și marchează Ziua Internațională a Stratului de Ozon”, a spus secretarul de Stat Elena Dumitru.

De asemenea, secretarul de Stat al MMSC a subliniat importanța sporită care trebuie acordată cooperării dintre Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Sănătății și toți ceilalți factori implicați în acest domeniu al gestionării eficiente a deșeurilor de natură medicală.

În prezent, inhalatoarele cu aerosoli sau pulberi distribuite pe teritoriul României, determină dispersarea în atmosferă a unei cantități de aproximativ 11.000 tone de CO, ceea ce reprezintă un procent de 0,4% din emisiile totale de CO2 ale țării noastre. Salutăm preocuparea dumneavoastră de reducere a impactului negativ al activității umane asupra mediului și vă asigurăm că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice susține toate proiectele care au ca rezultat final reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” a precizat secretarul de Stat Elena Dumitru.

În încheierea alocuțiunii susținute, Elena Dumitru a reiterat importanța cooperării între autorități și domeniul privat în vederea atingerii rezultatelor scontate de reducere a emisiilor de CO2, subliniind că „Trebuie să ne implicăm cât mai eficient, fiecare în domeniul său de activitate, astfel încât reciclarea deșeurilor de orice natură să fie un capitol de succes și o reuşită pentru România”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'