„Puiul s-a născut în urmă cu două zile, chiar de Ziua Europei. Este o femelă pe care o cheamă Romanca, iar naş de botez i-am fost eu. Starea de sănătate a puiului este foarte bună. Am văzut-o împreună cu medicul veterinar, care s-a declarat mulţumit„, a declarat, duminică, Alexandru Bulacu, responsabil de proiecte în cadrul WWF-România, potrivit Agerpres.
Mama Romancăi este Roxana, o femelă care a fost inclusă iniţial într-un program de reintroducere a zimbrilor din rezervaţii în zone sălbatice. Din cauză că s-a constatat că femela era gestantă, s-a procedat la înlocuirea ei cu o alta, tot din Rezervaţia Slivuţ-Haţeg. Programul este derulat de organizaţiile de mediu Rewilding Europe şi WWF-România.
Rezervaţia de zimbri Slivuţ-Haţeg se află în administrarea Direcţiei Silvice Hunedoara şi numără acum 13 zimbri.
Tradiţia rezervaţiei din Haţeg impune ca numele zimbrilor să înceapă cu „Ro”, de la România. Rezervaţia are o suprafaţă de 20 de hectare şi poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Zimbrii pot fi văzuţi într-o zonă special împrejmuită, cu vegetaţie forestieră, turiştii având posibilitatea să-i admire în siguranţă.
Rezervaţia de zimbri de la Haţeg a fost înfiinţată în anul 1958, la 110 ani după ce ultimul zimbru a fost împuşcat în pădurile din Moldova. Primii doi zimbri au fost aduşi la Haţeg din Polonia, după care s-a încercat mărirea populaţiei de animale prin reproducere pe cale naturală şi aducerea a încă doi zimbri, tot din Polonia, în anul 1963. De atunci, numărul zimbrilor a crescut iar o parte au fost transferaţi şi în alte rezervaţii din ţară.
Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălţime de doi metri şi trăieşte circa 28 de ani.
Populaţia de zimbri din ţară abia dacă ajunge la 100 de exemplare, iar la nivel european numără maximum 2.000 de capete.