Primul raport al CE referitor la situaţia statului de drept: măsurile de urgenţă luate de unele state UE au fost exagerate

Primul raport realizat vreodată de Comisia Europeană referitor la situaţia statului de drept în ţările membre arată faptul că au existat provocări pentru media şi sistemul judiciar ca riscuri esenţiale pentru susţinerea standardelor democratice, informează Reuters, citat de Agerpres.
Romania TV
30 sept. 2020, 10:29
Primul raport al CE referitor la situaţia statului de drept: măsurile de urgenţă luate de unele state UE au fost exagerate

Raportul indică faptul că pandemia a reprezentant un adevărat test de rezistenţă pentru statul de drept şi că unele măsuri de urgenţă adoptate de guvernele naţionale în contextul pandemiei au mers prea departe.

Atunci când măsurile de urgenţă au diminuat controalele asupra decidenţilor, analiza amănunţită a deciziilor publice de către media şi societatea civilă devine cu atât mai importantă”, se arată în raportul Comisiei Europene privind situaţia statului de drept în ţările membre ale UE ce urmează să fie prezentat oficial miercuri la Bruxelles.

Totuşi, în anumite state membre, media şi societatea civilă întâmpină noi obstacole”, adaugă documentul.

Al doilea domeniu major care îngrijorează Comisia Europeană îl reprezintă subminarea independenţei sistemului judiciar, raportul Comisiei Europene conţinând critici la adresa Poloniei şi Ungariei, dar şi a Bulgariei, României, Croaţiei şi Slovaciei. 

„Reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 sunt o sursă majoră de controverse”, indică raportul CE, care adaugă faptul că Ungaria se află printre statele membre unde „direcţia schimbării a dat naştere unei îngrijorări grave despre impactul reformelor asupra independenţei sistemului judiciar”.

Citeşte şi Monedele care vor dispărea de pe piața europeană. Motivul pentru care Uniunea Europeană a luat decizia să le retragă

Polonia este vizată de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, procedură declanşată atunci când se constată că într-o ţară membră există un risc de încălcare gravă a valorilor UE. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la sancţiuni împotriva ţării respective.

La 2 iulie 2018, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit Tratatului privind UE şi Cartei drepturilor fundamentale a UE.

În privinţa Ungariei, Comisia Europeană a trimis în iulie 2018 guvernului de la Budapesta o notificare prin care-l atenţiona că o lege nou adoptată privind azilul şi deportările contravine legislaţiei comunitare, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor. Totuşi, guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări.

De asemenea, în raportul ce urmează a fi prezentat oficial miercuri, Comisia Europeană menţionează problemele de corupţie din Bulgaria, Slovacia, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria şi Malta. 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul care va bucura mulți abonați Orange și Vodafone. Singura condiție să primești 1000 de lei
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cele mai periculoase zboruri. Sunt coșmar pentru pasageri
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz