Astfel, nu vor mai putea să existe pe piaţa produse precum „friptură din tofu” şi „cârnaţi vegetarieni”. Producătorii nu vor mai putea de acum înainte să comercializeze înlocuitori ai cărnii de origine vegetală folosind termeni care sunt de obicei rezervaţi produselor obţinute din carnea unor animale.
Proiectul de lege, aprobat în luna mai, a fost susţinut de industria cărnii de vită, deosebit de puternică în acest stat majoritar rural aflat în centrul Statelor Unite.
„Este vorba despre a proteja integritatea produselor pentru care familiile ce trăiesc în ferme muncesc din greu pentru le obţine, în întreaga ţară, în fiecare zi”, a explicat o asociaţie a crescătorilor de animale din Missouri într-un comunicat, sperând că şi alte state americane vor urma acest exemplu, potrivit Agerpres.
The Good Food Institute, o asociaţie ce promite produse alternative faţă de carnea convenţională, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această lege şi a depus luni o plângere la un tribunal american.
Citeşte şi Semne că trebuie să reduci consumul de carne
Dezbaterea generată de etichetarea cărnii a devenit tot mai importantă în Statele Unite, unde Asociaţia crescătorilor de bovine americane (USCA) a depus la Ministerul Agriculturii o petiţie prin care a cerut ca termenul „carne” să fie rezervat pentru a defini doar carnea unui animal născut, crescut şi sacrificat într-o manieră tradiţională.
În Franţa, deputaţii au adoptat în aprilie un amendament ce vizează „interzicerea anumitor practici comerciale înşelătoare pentru consumator”. Textul vizează mai ales produsele „care asociază termeni precum ‘friptură’, ‘file’, ‘bacon’ şi ‘cârnaţi’ cu produse care nu sunt compuse doar – sau deloc – din carne”.