Ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Primul student din familie” a fost pus în consultare publică, după cum a anunţat Ministerul Educaţiei. Acesta are ca obiectiv creșterea accesului la învățământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, în special al celor din mediul rural.
Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lansează, în consultare publică, Ghidul Solicitantului Condiții Specifice „Primul student din familie”, apel de proiecte competitiv, finanțat din Prioritate: P06 „Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație “, Obiectiv specific ESO4.6 „Promovarea accesului egal la educație și formare de calitate și favorabile incluziunii, precum și a absolvirii acestora, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educația și îngrijirea timpurie, continuând cu educația și formarea generală și profesională până la învățământul terțiar, precum și educația și învățarea în rândul adulților, inclusiv prin facilitarea mobilității în scopul învățării pentru toți și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități (FSE+) “.
Programul vizează acordarea de ajutor, în mod special, elevilor din grupurile subreprezentate ori defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea lor în tranziția de la liceu la universitate. Sunt luați în calcul, de exemplu, tinerii din mediul rural, unde probabilitatea ca un tânăr să fie primul din familie care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior este cu mult mai mare decât în cazul celor din mediul urban.
Propunerile si observațiile pot fi transmise pe adresa de email [email protected] până la data de 16.01.2024.
Programul Primul student din familie face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar, ce apare în Legea nr. 199/2023 a învățământului superior, și va fi finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.
Măsurile destinate creșterii accesului la studii universitare vizează:
În plus, ghidul solicitantului, pus acum în dezbatere publică, stabilește că, în cadrul programului Primul student din familie, pe perioada participării la activitățile acestuia, elevii și studenții pot beneficia de suplimentarea bursei sociale/ de merit cu 350 de lei/ lună.
Vouchere elevi 2024. Se dau 250 de lei ŞI ÎN VACANŢĂ de anul viitor. La ce pot fi folosiţi banii
Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 de milioane de euro, fără TVA, din care contribuția UE este de 42 de milioane de euro. „Este nevoie să susținem tinerii din mediul rural să‑și continue studiile la universitate. În lipsa unor măsuri de integrare socială și academică în mediul universitar, șansele acestora de a abandona învățământul superior sunt mai crescute, astfel că este nevoie să îi sprijinim să finalizeze studiile. De asemenea, existența unui absolvent de studii superioare în familie atrage o serie de beneficii pentru aceasta, respectiv creșterea calității vieții, creșterea gradului de implicare socială și creșterea veniturilor (prin comparație cu elevii care nu reușesc să‑și continue studiile la universitate)”, au transmis, într‑un comunicat, reprezentanţii ministerului.