Primul tren electric Alstom circulă de miercuri pe ruta Bucureşti-Braşov. În cât timp va parcurge noua garnitură distanţa de 185 de kilometri. Ciolacu și Grindeanu, printre primii pasageri

Prima ramă electrică livrată de Alstom României, parte a unui contract pentru achiziția a 37 de rame, va începe să circule de miercuri, 20 noiembrie 2024, pe ruta București-Brașov, a anunțat marți CFR Călători.
Mircea Filipescu
20 nov. 2024, 09:42
Primul tren electric Alstom circulă de miercuri pe ruta Bucureşti-Braşov. În cât timp va parcurge noua garnitură distanţa de 185 de kilometri. Ciolacu și Grindeanu, printre primii pasageri

Primul tren electric Alstom circulă de miercuri pe ruta Bucureşti-Braşov. Trenul a plecat, miercuri dimineaţă, la ora 9.30, din Gara de Nord spre staţiunile de pe Valea Prahovei şi spre Braşov.  Potrivit comunicatului CFR Călători, rama electrică RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream a fost alocată pentru exploatare operatorului național de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), proprietarul trenurilor achiziționate.

„CFR Călători va opera rama electrică pe ruta București Nord – Ploiești Vest – stațiunile de pe Valea Prahovei – Brașov ca tren Interregio și cu tarif aferent acestui rang de tren”, scrie în comunicatul instituţiei.

Un bilet pe distanţa Bucureşti Nord – Braşov costă 63,00 lei la clasa a II-a şi 91,00 lei la clasa I, pasagerii având posibilitatea să cumpere deja bilete la acest tren.

Miercuri, trenul IR 16005 a plecat din Gara de Nord la ora 09:30 şi a ajuns la Braşov la ora 12:00, adică două ore şi jumătate. De la Braşov, va fi trenul retur IR 16006, cu plecare la ora 15:20 şi sosire în Bucureşti Nord la 17:53.

Potrivit sursei citate, în perioada 21 noiembrie – 14 decembrie 2024, trenul va circula după următorul program: IR 16001 Bucureşti Nord plecare 05:40 – Braşov sosire 08:08 /  IR 16002 Braşov plecare 08:43 – Bucureşti Nord sosire 11:12.

 

Orarul trenului

Pentru ziua inaugurală, miercuri, trenul va circula conform următorului program:

IR 16005: București Nord plecare 09:30 – Brașov sosire 12:00
IR 16006: Brașov plecare 15:20 – București Nord sosire 17:53
În perioada 21 noiembrie – 14 decembrie 2024, programul va fi:

IR 16001: București Nord plecare 05:40 – Brașov sosire 08:08
IR 16002: Brașov plecare 08:43 – București Nord sosire 11:12

 

Specificațiile ramei electrice Alstom

Modelul Coradia Stream este primul tren furnizat de către firma producătoare Alstom Ferroviaria S.p.A. pentru transportul feroviar de pasageri din România, în cadrul contractului de achiziţie încheiat şi derulat de către ARF.

Rama electrică are 6 module (vagoane) și o capacitate de 351 de locuri. Podeaua joasă asigură acces facil pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar trenul poate atinge o viteză maximă de 160 km/h.

 

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au subliniat într-o postare pe Facebook că acest debut al ramei Coradia produsă de Alstom vine cu întârziere.

„Astăzi, 20 noiembrie, prima ramă Coradia produsă de Alstom intră în serviciul comercial pe București-Brașov după ce s-au rezolvat testările și avizele, cu excepția ETCS și a mersului cuplat. Cu întârziere de doar… un an față de primele promisiuni. Evident, fără presiunea alegerilor nu vedeam acum călători în tren”, au scris aceştia pe platforma de socializare.

Asociația a criticat și programul trenului inaugural.

„Contractual, nu trebuia să circule exclusiv pe București-Brașov și am fi vrut să lăudăm alegerea rutei care are o cerere ridicată, de sezon. Dar programul parcă e făcut după principiul cine se trezește de dimineață, călătorește. O trasă utilă poate doar pentru practicanții de sporturi de iarnă care seara se întorc în București.

Evident, cursa de inaugurare va avea program special astfel încât politicienii să nu fie prea adormiți când se trag în poze cu jucăria nouă sau să nu se sperie de cum arată Gara de Nord înainte să răsară soarele. Aleșii vor merge la o oră normală, 9:30, nu ca fraierii de călători obișnuiți care au așteptat 15 ani material rulant nou”, au mai scris aceştia

Din 15 decembrie 2024, trenurile vor circula într-un regim mai frecvent, cu plecări din București la 6:31 și 13:22 și din Brașov la 10:25 și 16:27.

„Așteptăm cu nerăbdare livrarea celorlalte 36 de trenuri pe parcursul anului 2025, așa cum ni s-a tot promis. Și sperăm ca primele curse să se desfășoare fără incidente. Mici probleme pot să apară la începutul exploatării și, în plus, vremea se strică la munte chiar acum. De asemenea, vom monitoriza timpii de parcurs și cu cât vor ajunge în avans în stații, deoarece cele aproximativ 2 ore și jumătate nu sunt demne de performanțele ramelor noi”, au mai adăugat reprezentanții asociației.

Citeşte şi: Gigantul Lockheed Martin, principal furnizor al Pentagonului, va produce în România baterii pentru stocarea energiei. Ce valoare are proiectul

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Legea pentru șoferi începători pe care mulți nu o o respectă. Riscul de accidente este mult mai mare
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ce a făcut Sabrina, fosta soţie a lui Andrei Perneș, la înmormântare? Imaginile care nu ar fi vrut să apară pe internet
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Verste bombă pentru prințul Harry. Se pregătesc documentele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Un infractor francez deosebit de periculos a fost capturat la București
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară