În localitatea Bata este realizat primul tunel săpat în munte la Arad. E vorba despre un proiect de amploare menit să modernizeze linia de cale ferată de la intrare în România.
Săpat la 27 de metri sub munte, tunelul va avea 603 metri, iar prin el vor circula trenuri de mare viteză. 70 de muncitori lucrează pentru că tunelul ar trebui să fie gata la sfârșitul anului viitor.
„Suntem exact în inima tunelului. Sunt 336 de metri de la intrare, de la capătul cu intrarea. Aici se vede ce înseamnă frontul de lucru al tunelului, săpătura cu excavație pe toată secţiunea”, a explicat Antonio Anes Acebo, șef tunel, conform Observatornews.
Constructorii spun că tunelul este săpat după o nouă metodă de tunelare austriacă, folosită în premieră în România. O metodă sofisticată de monitorizare optimizează tehnicile de armare a pereților pe baza tipului de rocă întâlnită.
„Facem aproximativ trei metri pe zi. Săpătură plus consolidare. Facem un metru excavare, care se face cu excavator mecanic. Având în vedere că e o zonă cu un material nou, instabil, e nevoie de o consolidare mult mai puternică”, a mai precizat Acebo.
„Este o lucrare de anvergură, care are o complexitate aparte. După finalizarea acestei lucrări și a celor care fac parte din coridorul IV pan european, lucrurile se vor schimba pentru calea ferata si pentru călători, in sensul că viteza de circulație va creste spre 160 km/h”, a declarat Sorin Anghel – șef Divizie Investiții, Sucursala CFR Timișoara.
Până acum, constructorii au cheltuit 76 de milioane de lei, bani europeni, pentru lucrările de la Bata. Construcția face parte din subtronsonul Bârzava – Iteu, în care vor fi investiţi 1,7 miliarde de lei.
Potrivit Specialarad, magistrala feroviară dintre Arad și Simeria, parte a Coridorului Feroviar Rin-Dunare, este în proces de reconstrucție. Pe loturie 2A și 2B, unde calea ferată va traversa Mureșul de 4 ori și va trece prin tunelul de la Bata tunel pentru a asigura un traseu mai drept care să permită viteze de 160 km/h.
Antreprenorul Astaldi a semnat contractul cu CFR în 2017, lucrările efective au început în 2018 și se află acum la stadiul fizic de aproximativ 60%, potrivit unei evaluări a Asociației Pro Infrastructură.
„În județul Arad se derulează lucrări foarte mari la infrastructura de cale ferată. Circulația pe noua variantă Bârzava-Vărădia este dependentă de tunelul Bătuța (603m) din care s-a forat mai mult de jumătate. Din păcate, constructorul a sesizat la Ministerul Transporturilor probleme birocratice la ambele capete (exproprieri, acord de mediu revizuit, scoatere din circuitul forestier), care cad în sarcina CFR. Ce pot să spun este că la tunelul feroviar de la Bata se lucrează neîntrerupt” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Tunelul de la Bata este primul care se construiește în ultimii 30 de ani în vestul țării și se numește, tehnic, „T3 Bata km 559+967 – 560+570”. El face parte din șantierul de reabilitare a liniei de cale ferată Frontieră – Curtici -Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan- European, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, Tronsonul 2 și Tronsonul 3, Subtronson 2 : Cap Y Barzava – Cap Y Ilteu.
Lucrarea este finanțată din fonduri europene, printr-un proiect național, derulat de Societatea Națională a Căilor Ferate.