Conform unui studiu publicat în revista ‘New England Journal of Medicine’, testele clinice au început în luna septembrie, au fost efectuate pe 20 de voluntari, iar rezultatele lor sunt suficient de promiţătoare pentru a justifica o a doua etapă, cu mii de participanţi, în Africa de Vest, regiune în care s-a declanşat şi care este cea mai afectată de actuala epidemie de Ebola.
Vaccinul folosit – ChAd3, dezvoltat de Institutul de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), din statul american Maryland, şi laboratoarele britanice GlaxoSmithKline (GSK) – foloseşte un virus al răcelii comune modificat genetic cu mici cantităţi de virus Ebola.
CITEŞTE ŞI Informaţie ALARMANTĂ. Numărul cazurilor de EBOLA a trecut de 5.000
Toţi cei 20 de voluntari vaccinaţi au dezvoltat anticorpi contra Ebola şi numai doi dintre cei care au primit cea mai mare doză de vaccin au avut febră pentru o scurtă perioadă de timp.
Preşedintele american, Barack Obama, intenţionează să viziteze, marţea viitoare, clinica în care s-au realizat testele şi să-şi sporească presiunile asupra Congresului SUA pentru a aproba, înainte de sfârşitul acestui an, suma de 6,18 miliarde de dolari solicitată de guvern pentru a combate extinderea acestei maladii.
Numărul deceselor cauzate de epidemia de febră hemoragică Ebola se ridică la 5.689 dintr-un număr total de 15.935 persoane infectate cu acest virus, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii miercuri.