Vouchere 2024. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat lansarea unei investiţii din PNRR prin care se va finanţa cu 500 de vouchere, în valoare de 5 milioane de euro, dezvoltarea programelor de mentorat „Orizont Europa”.
„Sprijinim comunitatea ştiinţifică din România. Lansăm astăzi investiţia i6 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care finanţăm cu 500 de vouchere, în valoare de 5 milioane de euro, dezvoltarea programelor de mentorat Orizont Europa”, scrie pe Facebook Bogdan Ivan.
El precizează că vor fi finanţate scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor de peste 90 de miliarde de euro din programul Orizont Europa – 1,1 milioane de euro, 300 de stagii de lucru de 3 luni în organizaţii puternice de cercetare-dezvoltare, care au experienţă în scrierea şi implementarea de proiecte finanţate prin programele-cadru de CDI ale Uniunii Europene, pentru cercetători, medici şi cadre universitare – fiecare stagiu beneficiază de o finanţare de 3300 euro/lună, integrarea în consorţii europene pentru participarea la competiţiile de proiecte în cadrul Orizont Europa – 130.000 euro, precum şi utilizarea infrastructurii luminii extreme, în fizică nucleară – 800.000 de euro.
„Propunerile de proiecte sunt acceptate conform criteriului primul venit, primul servit. Apelul de proiecte se deschide pe 14.08.2024, iar cererile de finanţare se transmit electronic, la https://proiecte.pnrr.gov.ro”, încheie Ivan.
Citeşte şi
Vouchere în valoare de 18.000 de lei pentru victimele infracțiunilor grave. Cum pot fi obținute
Schemă de ajutor de stat pentru editarea revistelor şi publicaţiilor culturale, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, joi, o schemă de ajutor pentru editarea revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, schema de ajutor are o valoare totală de 3,37 milioane lei, credite de angajament şi credite bugetare, cu durata de valabilitate până la data de 31 decembrie 2026.
„Astfel, defalcat, bugetul ajutorului este de 1,12 milioane lei pe an, iar plăţile se vor efectua începând cu data solicitării avansului de către beneficiari, în baza contractelor de finanţare, fără a depăşi data de 31 decembrie 2027. Furnizorul şi administratorul schemei de ajutor este Ministerul Culturii, iar finanţarea se efectuează din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, se arată în comunicat.
Beneficiarii eligibili sunt asociaţiile, fundaţiile sau operatorii culturali care au ca obiect de activitate editarea de reviste sau publicaţii culturale din România, precizează sursa citată.
„Intensitatea maximă a ajutorului care va fi acordat fiecărui beneficiar este de 100%, iar numărul maxim estimat de beneficiari este de 40, pentru fiecare an. Prin schema de ajutor se pot finanţa cheltuielile directe ce cuprind drepturi de autor, costuri materiale şi servicii, cheltuieli pentru tipărire şi difuzare, cheltuieli de regie ce cuprind cheltuieli de personal şi cheltuieli administrative şi premii decernate de reviste şi publicaţii culturale”, se mai menţionează în comunicat.