Potrivit unui studiu publicat în ianuarie, 39% dintre angajații din România caută un al doilea loc de muncă și o cincime au în plan să demisioneze pentru a găsi un job mai bine plătit. Din această cauză, există și persoane care s-au lovit de situații neplăcute cu angajatorii.
O femeie a povestit în mediul online că a aflat, după ce și-a dat demisia, că poziția pentru care a aplicat a fost desființată.
„Am o situație cu angajatorul meu. La începutul lunii ianuarie după o serie de interviuri am primit o ofertă foarte faină să îmi schimb job-ul. Am analizat, am acceptat, și la două zile mi-am depus demisia la job-ul unde eram. Am trecut prin tot procesul de onboarding și mi-am terminat preavizul marți. Luni am fost contactată și am stabilit că azi vom semna contractul la noul loc de muncă.
Azi dimineață, la 10.00 am semnat contractul cu toate acordurile WFH, GDPR, etc, și la ora 13.00 primesc mesaj de la persoana care urma să îmi fie șef și îmi spune că poziția mea s-a desființat și nu mai încep luni munca.
Întrebarea mea: este legal să se întâmple așa ceva fără să mi se ofere un fel de compensare?
Am întrebat-o dacă mă încadrez în statutul de concediere și mi-a spus că nu, că este o situație excepțională. Ce pot să fac mai departe?
Nu este un dream job, dar era ceva mai bine plătit decât ceea ce primeam și deja aveam experiența necesară. Eu am semnat contractul la ora 10.00 și totul era ok. Team-leaderul care mi-a dat vestea pe la 13.00 mi-a zis că a avut meeting de dimineață de la 08.00 și știa că s-a desființat poziția. Mi se pare bătaie de joc.
Oare să fi așteptat atât de mult să îmi spună, să fie sigur că, contractul este semnat și sunt în perioada de probă? În contract scrie că ziua de începere este luni și perioada de probă este de 90 de zile. Eu practic nici nu am apucat să lucrez pentru ei.
Sunt medic stomatolog, dar în lipsa locurilor de muncă pe domeniu, temporar lucrez în IT”, a povestit aceasta.
Citește și: Prima întrebare pe care o pun românii, atunci când își caută un loc de muncă
Oamenii care au văzut postarea sunt de părere că situația nu are rezolvare, fiind vorba numai de o perioadă de probă de numai trei luni.
„Dacă ai în contract perioada de probă (de obicei de trei luni de zile), aia e, nu ai ce face. În perioada de probă te poate da afară oricând fără preaviz, dar totodată și tu poți pleca oricând vrei. Nasol de tine”, a spus un internaut.
„În primul rând trebuie să te asiguri că acel post s-a desființat cu adevărat. Pentru că ei, o perioadă de timp, nu mai pot reînființa acel post. Nu semna nimic până ce nu consulți un avocat”, a scris altcineva.
„Eventual poți să profiți de situație și să îți negociezi mai bine vechiul contract. De vreme ce ai plecat de la ei, ai avut și ceva nemulțumiri. Poți eventual să le adresezi, poate schimbi proiectul dacă te-ai săturat, sau îți ridici puțin salariul dacă erai nemulțumit doar d.p.d.v. financiar. Tupeu! Nu ai ce pierde, dar ai mult de câștigat”, a fost un alt sfat.