PRINCIPALELE MĂSURI de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale. În ce CONDIŢII pot beneficia părinţii de concediu medical

Principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate în ultima ședință de Guvern vizează revizuirea reglementărilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relației furnizorilor de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, precum și o serie de măsuri referitoare la aplicațiile informatice gestionate de CNAS.
Filip Stan
11 aug. 2017, 15:16
PRINCIPALELE MĂSURI de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale. În ce CONDIŢII pot beneficia părinţii de concediu medical

În privința concediilor medicale se intenționează creșterea limitei de vârstă de la 7 la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinți poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecțiuni grave, informează un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Lista acestor afecțiuni urmează a fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății în colaborare cu CNAS și va cuprinde unele boli rare, afecțiuni oncologice, afecțiuni hemato-oncologice, unele afecțiuni neurologice, HIV/SIDA„, precizează comunicatul CNAS.

Totodată, pentru situațiile în care părintele însoțește copilul la tratament într-o altă țară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătății sau a CNAS, cadru legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoțitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul I sau unei persoane împuternicite în acest sens. „Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât și certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport de hârtie„, susține CNAS.

Alte măsuri se referă la eliminarea avizului direcției sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoțesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătății de a efectua tratament medical.

Citeşte şi Facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Pentru persoanele care însoțesc copilul bolnav în străinătate, dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse și autentificate, fie lunar, astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizația de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în țară, astfel cum este reglementat în prezent, respectiv în maxim 15 zile de la întoarcere„, arată comunicatul citat.

De asemenea, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici și transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situație certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic și transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.

Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an„, precizează CNAS.

Alte măsuri propuse vizează simplificarea activității furnizorilor de servicii medicale în relația cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.

Totodată, potrivit CNAS, au fost propuse și măsuri referitoare la aplicațiile informatice prin care se urmărește: îmbunătățirea procesului de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate și a certificatului provizoriu de înlocuire a acestuia, prin integrarea în modulul gestiune asigurați din aplicația informatică PIAS a modulului card european, dezvoltarea actualei aplicații informatice astfel încât asigurații/ neasigurații să o poată accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data înscrierii la medicul de familie, starea cardului național de asigurări sociale de sănătate, precum și tipul de servicii medicale acordate în ultimele 12 luni și numărul acestora, dar și standardizarea formularisticii, astfel încât aceasta să fie gestionată numai în format electronic (cu excepția documentele medico-legale, care este necesar să rămână pe suport de hârtie).

CNAS, împreună cu Ministerul Sănătății, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, acționează continuu pentru eliminarea birocrației. Pentru crearea unui sistem de sănătate modern și performant, adaptat nevoilor populației din România, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat și raționalizat, fiind necesară și adoptarea unei noi legi a sănătății, în conformitate cu programul de guvernare„, susține președintele CNAS, Marian Burcea, în comunicat.

Citeşte şi Guvernul a aprobat un plan de acţiuni pentru reducerea birocraţiei

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!