PRINCIPALELE MĂSURI de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale. În ce CONDIŢII pot beneficia părinţii de concediu medical

Principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate în ultima ședință de Guvern vizează revizuirea reglementărilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relației furnizorilor de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, precum și o serie de măsuri referitoare la aplicațiile informatice gestionate de CNAS.
Filip Stan
11 aug. 2017, 15:16
PRINCIPALELE MĂSURI de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale. În ce CONDIŢII pot beneficia părinţii de concediu medical

În privința concediilor medicale se intenționează creșterea limitei de vârstă de la 7 la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinți poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecțiuni grave, informează un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Lista acestor afecțiuni urmează a fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății în colaborare cu CNAS și va cuprinde unele boli rare, afecțiuni oncologice, afecțiuni hemato-oncologice, unele afecțiuni neurologice, HIV/SIDA„, precizează comunicatul CNAS.

Totodată, pentru situațiile în care părintele însoțește copilul la tratament într-o altă țară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătății sau a CNAS, cadru legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoțitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul I sau unei persoane împuternicite în acest sens. „Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât și certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport de hârtie„, susține CNAS.

Alte măsuri se referă la eliminarea avizului direcției sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoțesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătății de a efectua tratament medical.

Citeşte şi Facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Pentru persoanele care însoțesc copilul bolnav în străinătate, dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse și autentificate, fie lunar, astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizația de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în țară, astfel cum este reglementat în prezent, respectiv în maxim 15 zile de la întoarcere„, arată comunicatul citat.

De asemenea, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici și transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situație certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic și transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.

Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an„, precizează CNAS.

Alte măsuri propuse vizează simplificarea activității furnizorilor de servicii medicale în relația cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.

Totodată, potrivit CNAS, au fost propuse și măsuri referitoare la aplicațiile informatice prin care se urmărește: îmbunătățirea procesului de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate și a certificatului provizoriu de înlocuire a acestuia, prin integrarea în modulul gestiune asigurați din aplicația informatică PIAS a modulului card european, dezvoltarea actualei aplicații informatice astfel încât asigurații/ neasigurații să o poată accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data înscrierii la medicul de familie, starea cardului național de asigurări sociale de sănătate, precum și tipul de servicii medicale acordate în ultimele 12 luni și numărul acestora, dar și standardizarea formularisticii, astfel încât aceasta să fie gestionată numai în format electronic (cu excepția documentele medico-legale, care este necesar să rămână pe suport de hârtie).

CNAS, împreună cu Ministerul Sănătății, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, acționează continuu pentru eliminarea birocrației. Pentru crearea unui sistem de sănătate modern și performant, adaptat nevoilor populației din România, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat și raționalizat, fiind necesară și adoptarea unei noi legi a sănătății, în conformitate cu programul de guvernare„, susține președintele CNAS, Marian Burcea, în comunicat.

Citeşte şi Guvernul a aprobat un plan de acţiuni pentru reducerea birocraţiei

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București