– HAMAS, care se află la putere în Fâşia Gaza începând din 2007, este creditată de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanţi, dintre care aproximativ 10.000 – cei mai bine antrenaţi – fac parte din cadrul aripii sale militare, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Acestea poartă numele „părintelui” Revoltei arabe (1936-1939) împotriva mandatului britanic în Palestina, ucis în 1935. Lor li se adaugă alţi aproximativ 10.000 de membri ai mişcării islamiste Hamas, integraţi în rândul forţelor de securitate din Fâşia Gaza, în special în cadrul Forţei Executive, formată de către Hamas.
„Ele vor purta grosul oricărei angajări cu armata israeliană, ca în timpul operaţiunii „Plumb Topit” din 2008″, apreciază IISS. Armamentul lor, de contrabandă sau artizanal, cuprinde mine, rachete, mortiere şi arme uşoare.
Potrivit site-ului lor, www.qassam.ps, aceste forţe au apărut la jumătatea lui 1991, în cursul primei Intifada, în urma unor încercări de lansare a unei reţele armate încă din 1984 de către cei care vor lansa Hamas în 1987. Numărul lor real „este cunoscut doar de comandantul Brigăzilor”, adaugă site-ul.
La 14 decembrie 2011, cu ocazia marcării a 24 de ani de la crearea Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam au revendicat peste 1.000 de operaţiuni împotriva Israelului de la crearea lor, inclusiv 87 de atentate sinucigaşe. Ele au mai anunţat că au ucis 1.365 de israelieni, au rănit alţi 6.411 şi că au pierdut „1.848 de martiri”.
Brigăzile Ezzedin al-Qassam mai anunţau că au lansat, până la data respectivă, peste 11.000 de rachete şi obuze de mortier împotriva Israelului.
Joi şi vineri, ele au revendicat două tiruri, cu o rază de 60 de kilometri faţă de Fâşia Gaza, şi anume în apropiere de Tel Aviv şi în Cisordania, în apropiere de Ierusalim, tirul cu cea mai lungă rază de acţiune atins de lovituri palestiniene în istoria conflictului.
– JIHADUL ISLAMIC, a doua forţă combatantă în Fâşia Gaza după Hamas, are ca aripă militară gruparea Brigăzile Al-Qods (Ierusalim), care afirmă că dispune de „aproximativ 8.000 de oameni”. Ei au revendicat joi un tir cu rachete de tip Fajr-5, de fabricaţie iraniană, cu o rază de acţiune de 75 de kilometri, care a căzut în largul mării, la nivelul oraşului Tel Aviv.
Creată în 1980, de inspiraţie iraniană, aceasta este prima organizaţie islamistă palestiniană care s-a angajat în lupta armată.
– COMITETELE REZISTENŢEI POPULARE (CRP), fondate în septembrie 2000, sunt o organizaţie armată radicală, a căror aripă militară se numeşte Brigăzile Salaheddin (Saladin).
Create de elemente din domeniul securităţii din cadrul Fatah (mişcarea lui Yasser Arafat care în prezent este condusă de către Mahmoud Abbas), cărora li s-au alăturat transfugi din cadrul unor organizaţii naţionaliste şi islamiste, ele nu au o ideologie.
În iunie 2006, ei participă alături de Brigăzile Ezzedin al-Qassam şi o grupare salafistă – Armata Islamului -, la răpirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat în octombrie 2011, în schimbul eliberării a 1.027 de palestinieni, deţinuţi de către Israel.
– SALAFIŞTII JIHADIŞTI, care acuză Hamas că dă dovadă de slăbiciune faţă de Israel şi în aplicarea legii islamice (sharia), revendică aproximativ câteva sute de membri, înlăturaţi din rândul Hamas şi altor mişcări, răspândiţi în grupări ca Jaich al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaich al-Umma, Ansar al-Sunna, iar de curând o coaliţie intitulată Majlis Shoura al-Mujahidin.
Cea mai cunoscută dintre aceste grupări este Jaich al-Islam (Armata Islamului), care are în centrul ei un clan de familii din Gaza – Doghmouch. În afară de participarea la răpirea lui Shalit, ea l-a răpit în 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, eliberat de către Hamas, care a înăbuşit în sânge, în august 2009, „Emiratul” proclamat la Rafah (sud) de către Jund Ansar Allah, în cadrul unor operaţiuni soldate cu 24 de morţi.
– Mai puţin vizibile în urma victoriei Hamas în Fâşia Gaza, în 2007, sunt grupări armate din cadrul ORGANIZAŢIEI PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (OLP), ca Brigăzile Martirilor al-Aqsa, provenind din mişcarea Fatah, sau Brigăzile Abu Ali Mustapha, aripa militară a FRONTULUI POPULAR PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (FPLP, stânga naţionalistă), care a revendicat un tir cu o rachetă antitanc asupra unui jeep militar israelian, la 10 noiembrie.