Principalele prevederi ale acordului încheiat cu privire la programul nuclear iranian

Marile puteri din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) și Iranul au încheiat marți, la Viena, după aproape doi ani de negocieri intense, un acord final asupra programului nuclear iranian, acord care să garanteze caracterul strict pașnic ale acestui program, în contrapartidă cu ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.
Filip Stan
14 iul. 2015, 16:26
Principalele prevederi ale acordului încheiat cu privire la programul nuclear iranian

Conform agențiilor DPA și AFP, principalele prevederi conținute în cele 100 de pagini ale documentului, în care intră acordul general și cinci anexe referitoare la aspecte tehnice, sunt următoarele, potrivit Agerpres:

—Instalații nucleare: Iranul a acceptat să nu construiască noi instalații de îmbogățire a uraniului timp de 15 ani. Reactorul de cercetare Arak va fi reconstruit astfel încât să nu producă plutoniu de calitate militară, iar deșeurile vor fi trimise în străinătate pe toată durata de funcționare a reactorului. Instalația de la Fordo, construită în secret sub un munte și astfel imposibil de distrus printr-o acțiune militară, va fi transformată în centru de cercetare nucleară. Circa două treimi dintre centrifuge vor fi retrase de la Fordo, unde timp de 15 ani va fi interzisă îmbogățirea uraniului. Nantaz, principala instalație de îmbogățire a uraniului, va rămâne și singura. Din cele 17.000 de centrifuge IR-1 de primă generație și 1.000 de IR-2M mai rapide, vor rămâne doar 5.060, toate de tip IR-1. Cele de tip IE-2M vor fi ridicate și plasate sub controlul AIEA.

—Centrifuge: Numărul centrifugelor va fi redus de la 19.000 în prezent la 6.104, în interval de 10 ani. Dintre acestea, numai 5.060, de primă generație, vor fi autorizate să fie folosite la îmbogățirea uraniului, la un nivel ce nu va depăși 3,67%, suficient pentru combustibilul nuclear, timp de 15 ani, mult sub nivelul de 90% necesar pentru focoasele nucleare.

—Stocurile de uraniu: Iranul își va reduce drastic stocurile de uraniu slab îmbogățit, de la 12 tone la 300 kg, prin exportarea restului de material către Rusia.

—Inspecții: Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), deja prezentă în Iran, va efectua inspecții la intervale scurte pentru a garanta că instalațiile nucleare nu sunt folosite în scopuri militare. Aria de competență a AIEA va fi extinsă la toată filiera nucleară iraniană, de la extragerea uraniului la cercetare-dezvoltare, trecând prin conversia și îmbogățirea uraniului. Iranul a acceptat, de asemenea, un acces limitat al inspectorilor AIEA la instalații nenucleare, mai ales militare, în caz de suspiciuni privind activități nucleare ilegale, în cadrul Protocolului adițional la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), pe care Teheranul se angajează să îl ratifice și aplice.

—Sancțiuni economice: Consiliul de Securitate al ONU trebuie să adopte foarte rapid o nouă rezoluție pentru aprobarea acordului de marți și anularea tuturor rezoluțiilor anterioare referitoare la programul nuclear iranian. Anumite măsuri vor fi totuși menținute, cu titlu de excepție. Sancțiunile economice care vizează exporturile de țiței și gaze, sectorul financiar, transporturile și alte domenii vor fi ridicate gradual, de îndată ce Iranul va pune în aplicare angajamentele asumate, fapt ce va trebuie atestat printr-un raport al AIEA, probabil nu mai devreme de anul 2016.

– Embargoul asupra armamentului: Embargoul ONU asupra importurilor și exporturilor de arme convenționale va mai rămâne în vigoare timp de 5 ani, dar Consiliul de Securitate va putea aproba unele excepții. Exporturile pentru programul de rachete balistice al Teheranului vor fi interzise pentru încă 8 ani, potrivit DPA, în timp ce AFP vorbește despre o durată nelimitată.

—Reintroducerea sancțiunilor: Iranul și cele șase mari puteri au convenit asupra unui mecanism prin care sancțiunile vor putea fi reintroduse în situația în care Teheranul va încălca prevederile acordului.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Cum poți să-ți dai seama dacă telefonul tău este ascultat. Testul simplu pe care trebuie să-l faci
Capital.ro
EL îi ia locul lui Călin Georgescu?! Dezvăluirea care detonează România: Se vor scufunda
Playtech.ro
Traian Băsescu e la pământ! Fiica riscă închisoarea, este ştirea momentului în România. Prima reacţie...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Seniorii care primesc a 13-a pensie. S-a dat lege!
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
China va lansa sonda Chang’e-7 spre Polul Sud al Lunii în 2026
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic