Alături de alte 450 de persoane, principesa Margareta a depus jurământul de cetăţean în cadrul unei ceremonii prezidate de cancelarul cantonului Vaud. Alături de ea s-a aflat soţul ei, Radu Duda.
”Familia noastră regală şi cantonul Vaud împărtăşesc o istorie comună. Eu m-am născut la Lausanne, m-am căsătorit la Lausanne. Elveţia a fost singura mea casă atunci când familia mea se afla în exil. Astăzi îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru noi”, a declarat Principesa Margareta.
Ea a confirmat că îşi păstrează cetăţenia română. ”Elveţia este ţara mea adoptivă, dar am sânge român”.
Margareta şi soţul său au venit în Elveţia să-l viziteze pe tatăl ei, regele Mihai de România, o vizită anunţată de Curtea Regală.
Sănătatea regelui Mihaii este fragilă dar stabilă şi se află în îngrijirea unei echipe medicale..
Regele Mihai, în vârstă de 95 de ani, deţine o reşedinţă privată în Elveţia, pe care a împărţit-o cu soţia sa, Ana de Bourbon-Parma, care a decedat anul trecut la vârsta de 92 de ani.
Potrivit fostei Constituţii din 1913, femeile nu aveau acces la tron, însă pe 30 decembrie 2007 regele Mihai a desemnat-o pe principesa Margareta Custodele Coroanei şi a cerut ca în cazul în care Parlamentul se gândeşte la restaurarea monarhiei să ia în considerare şi succesiunea femeilor.
Margareta are patru surori mai tinere, însă nu şi fraţi. Ea nu are copii cu soţul ei şi este urmată în linia succesiunii la tron de sora sa prinţesa Elena şi fiica acesteia Elisabeta-Karina, după ce fiul ei a fost înlăturat din succesiunea la tron în 2015.