Cele trei zile de sărbătoare a culturii şi tradiţiilor româneşti din capitala britanică au început cu un eveniment cu adevărat deosebit: vizita prinţului de Wales la Institutul Cultural Român din Londra, scrie Agerpres.
Prinţul Charles a participat la vernisajul expoziţiei ‘Pictori britanici în Transilvania’ – o impresionantă colecţie de instantanee din viaţa satului transilvănean, realizată de artiştii Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman şi Paul MacDermot. Înaltul oaspete, la rândul său un pictor pasionat şi expresiv, a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viaţa de zi cu zi ale satului transilvănean, potrivit comunicatului.
Prinţul Charles s-a arătat la fel de interesat de standul cu produse tradiţionale din zona Viscri, amenajat de Fundaţia ADEPT ca un exemplu al valorificării inteligente şi competitive a produselor şi tradiţiilor locale. Prinţul Charles s-a amuzat în special de conotaţiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradiţional, acceptând în dar de la membrii Fundaţiei o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice ţesătoriei transilvănene, ‘care să îl apere de spiritele rele’.
Dornic să afle cât mai multe despre picturile şi obiectele expuse, prinţul de Wales a fost primit cu căldură şi admiraţie de cei aproape trei sute de participanţi la eveniment, deopotrivă britanici şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie.
De-a lungul vizitei, prinţul Charles a fost însoţit, printre alţii, de Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, Dorian Branea, directorul ICR Londra, şi de membri ai comitetului de organizare al Fundaţiei ADEPT.
La finalul vizitei, ambasadorul României i-a prezentat prinţului de Wales detalii privind istoria clădirii Institutului Cultural Român din 1 Belgrave Square şi Salonul Tilea, unde în 1939 ministrul român de Externe Grigore Gafencu s-a întâlnit cu Sir Winston Churchill, pe atunci Lord al Amiralităţii.
Festivalul Transilvania a continuat, miercuri, cu un concert al pianistei Alexandra Dăriescu şi violonistului Alexandru Tomescu, doi dintre cei mai de succes tineri muzicieni români, care au prezentat în premieră britanică ‘Sonatina pentru vioară şi pian’ a lui Dinu Lipatti şi ‘Sonata pentru vioară şi pian’ de Tiberiu Olah, precum şi o suită de ‘Capricii’ pentru solo de vioară de Niccolo Paganini, ‘Preludii’ pentru solo de pian de Frédéric Chopin şi ‘Dansurile româneşti’ ale lui Béla Bartók.
Programul festivalului mai cuprinde o serie de prelegeri susţinute de John Akeroyd, cunoscut om de ştiinţă şi unul dintre membrii fondatori ai Fundaţiei ADEPT, Lucy Abel Smith, istoric şi autoare de cărţi de călătorie, Satish Kumar, activist în domeniul conservării mediului şi jurnalist, scriitoarea Artemis Cooper.
Cea de-a treia zi a festivalului se încheie în 15 mai cu un concert de muzică românească al trupei Monooka’s Caravan, precum şi un fabulos ‘ospăţ ardelenesc’ pregătit de Gerda Gherghiceanu (‘mama Gerda’), venită la Londra pentru acest eveniment, din satul Viscri, pentru a prepara câteva dintre gustoasele bucate transilvănene.