Prinţul Charles: Carpaţii, comoară de nepreţuit pe un continent ce şi-a pierdut zonele sălbatice

Carpaţii româneşti sunt o comoară de nepreţuit pe un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice, a apreciat prinţul Charles de Wales, moştenitorul Coroanei Marii Britanii, în mesajul transmis la lansarea documentarului Wild Carpathia 3.
Romania TV
30 oct. 2013, 21:56
Prinţul Charles: Carpaţii, comoară de nepreţuit pe un continent ce şi-a pierdut zonele sălbatice

„Acest proiect, Wild Carpathia, are scopul să promoveze şi să protejeze cel mai frumos peisaj, cred eu, de pe continentul european. Aşa cum ştiţi, eu apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea şi patrimoniul României. Apreciez şi faptul că din ce în ce mai mulţi turişti britanici au descoperit această ţară minunată”, a spus ambasadorului britanic la Bucureşti, Martin Harris.

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, alături de Autoritatea Naţională pentru Turism, au organizat, miercuri seara, în Capitală, avanpremiera documentarului de promovare a României, Wild Carpathia 3.

Citeşte şi Imagini INCREDIBILE. Cum se văd CARPAŢII din BUCUREŞTI, după FURTUNĂ FOTO

În mesajul său, prinţul Charles de Wales a spus: „Îmi pare rău că nu pot fi alături de dumneavoastră în această seară la Bucureşti, dar sunt alături cu spiritul în sprijinirea unei cauze care este aproape de spiritul meu. Spun frumuseţe neatinsă, dar din păcate lucrul aceasta este pe cale să se piardă. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Mai trist este că aceasta se întâmplă în zone care ar trebui protejate. România este unul dintre puţinele locuri în care mai există întinderi uriaşe de păduri virgine. Aceste păduri sunt o adevărate sărbătoare a biodiversităţii. Ele găzduiesc o treime din populaţia Europei în ceea ce priveşte urşii bruni, lupii şi râşii. Aceasta face din Carpaţii româneşti o comoară nepreţuită pe un continent care demult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră aveţi aici în România a devenit de o raritate extremă. Pădurile înfloritoare pot fi înlocuite, însă, cu peisajele mohorâte pe care le vedem în ultimul timp în multe locuri din Europa. Cei mai mulţi dintre europeni, dar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au lângă ei şi nu ştiu că aceasta e pusă în pericol. Trebuie să sensibilizăm oamenii, atât pe cei tineri, cât şi pe cei bătrâni şi asta face şi documentarul. Este de datoria noastră să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem să o facem. Nu ar trebui să subestimăm valoarea economică a acestor ţinuturi sălbatice. Pădurile şi munţii Carpaţi sunt o parte din ceea ce defineşte România şi ar fi o tragedie să pierdeţi ceva din acestea”.

Din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din regiunea Eurocarpatică, 210.000 de hectare sunt în România.

„România este prima ţară care a reglementat prezervarea şi protejarea pădurilor virgine şi cvasivirgine. Am reuşit, de asemenea, să finalizăm strategia pentru Munţii Carpaţi”, a subliniat, la rândul său, Rovana Plumb, ministrul Mediului.

Cireşte şi WWF: Carpaţii, ameninţaţi de frenezia centralelor hidroelectrice

Realizat de echipa Travel Channel şi Almond Films, Wild Carpathia va aduce în atenţia întregii lumi tradiţiile şi obiceiurile româneşti, contribuind la promovarea României pe plan internaţional şi la dezvoltarea sectorului turistic autohton. Documentarul prezintă bogăţiile şi frumuseţile României la adevărata lor valoare, descriind cu fidelitate câteva dintre experienţele unui turist care se aventurează pe meleagurile româneşti.

Citeşte şi Ce gafă a făcut preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea cu prinţul Charles

„Sunt optimistă în ceea ce priveşte impactul acestui proiect pentru promovarea sectorului turistic al României. Esenţa poporului nostru este surprinsă cu dibăcie prin intermediul festivalurilor de folclor, dar şi cu ajutorul legendelor străvechi prezentate. Am înţeles că am obligaţia morală să protejez autenticul românesc ca parte integrantă a valorilor europene. Ţin să mulţumesc Alteţei sale regale pentru eforturile depuse pentru promovarea României, inclusiv în cadrul acestui documentar”, a spus Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație