Aflat pentru prima oară în vizită la Cluj, moștenitorul Coroanei Regale Britanice a primit titlul onorific în cadrul unei ceremonii restrânse, ce a avut loc în Aula Magna din clădirea principală a UBB.
Prinţul Charles a fost întâmpinat la intrarea în UBB de doi tineri în costume populare românești, care l-au așteptat cu pâine și sare, din care a gustat. De asemenea, a fost întâmpinat de rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, și de președintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.
Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Ioan-Aurel Pop, a evocat, în discursul său pentru ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, legăturile acestuia cu țara noastră, precizând înrudirea sa cu dinastia Basarabenilor și pe cea cu regina Maria a României.
„Aici, în România, vă aflați acasă și sperăm să vă simțiți mereu acasă. Motivele sunt deopotrivă obiective și subiective. Vă leagă de această țară nenumărate fire, inclusiv înrudiri îndepărtate (venite prin dinastia Basarabilor a Țării Românești, mai exact prin urmașii principelui Vlad Dracul) sau mai apropiate (venite prin regina Maria — nepoata reginei Victoria a Marii Britanii — al cărei bust ne veghează în holul acestei universități), dar vă leagă mai ales afinități de suflet, dragostea pentru locuri și pentru oameni, succesiunea de dealuri și de văi a acestui spațiu, câmpurile acoperite cu flori, pădurile și apele străbătute încă de animale sălbatice și de pești, dar mai ales oamenii primitori, așa cum ați afirmat de multe ori”, se arată în Laudatio.
Prinţul Charles a spus la rândul său că România îl atrage în special prin patrimoniul cultural şi natural, dar şi capacitatea de inovare şi schimbare. „Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare. Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră şi întregul vostru potenţial. Toată energia pe care o puteţi pune în mişcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Alteţa Sa Regală cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei.
Printre personalitățile care au primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB se numără Mario Vargas Llosa, cancelarul Angela Merkel, regele Mihai I al României, papa Benedict al XVI-lea, Bartolomeu, patriarhul ecumenic, Bronislaw Geremek, Jacques Le Goff, Hans-Adam al II-lea, principe de Liechtenstein.
Prințul Charles s-a aflat ultima oară în România la sfârșitul lunii martie, pentru o vizită de trei zile, pe parcursul cărora a fost prezent la nu mai puțin de 12 întâlniri și evenimente oficiale.
În prima zi a vizitei, Alteța Sa Regală a depus o coroană de maci la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Joi, 30 martie, Prințul de Wales a vizitat Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, Parcul Natural Delta Văcărești și Fundația FARA România. În aceeași zi, Prințul Charles a fost primit de premierul Sorin Grindeanu și de Patriarhul Daniel. În cursul serii, Alteța Sa Regală a mers la Palatul Elisabeta și a fost celebrat în cadrul unei recepții la Athenee Palace Hilton.
Pe 31 martie, în ultima zi petrecută în România, Prințul Charles a făcut o scurtă plimbare în Centrul Vechi al Capitalei, a admirat Biserica Stavropoleos și a participat la un spectacol la Teatrul Național. La finalul vizitei, înaltul oaspete a mers Hospice Casa Speranței, care a aniversat 25 de ani de activitate în România. Alteța Sa Regală și-a încheiat vizita oficială în România la Școala din satul Vizurești (Dâmbovița).
La data de 31 mai 2014, Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, festivitatea având loc atunci în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept.
Prințul Charles manifestă un deosebit interes pentru România. Începând din 1977, a vizitat România de mai multe ori și s-a implicat în păstrarea patrimoniului cultural românesc. În 2006, și-a achiziționat în satul brașovean Viscri o fostă proprietate a unei familii de sași, o căsuță veche construită în 1758. În prezent, are mai multe proprietăți în România.