Pe data de 18 ianuarie, prințul va afla dacă va fi adus în România pentru a-și ispăși pedeapsa primită în dosarul Ferma Băneasa. Este vorba despre dosarul în care Înalta Curte s-a pronunțat acum un an și în care Prințul Paul a primit o condamnare de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Cert este că din momentul în care a primit sentința, Paul a fost de negăsit.
Dacă la început s-a zvonit că ar fi fost în Portugalia, informațiile arătau apoi că s-ar afla în Anglia acolo unde studiază fiul său. Numai că de fapt prințul se afla în Paris, acolo unde a fost și prins acum câteva luni.
În același dosar, instanţa i-a condamnat la pedepse cu executare pe Paul Lambrino, care a primit trei ani şi patru luni pentru cumpărate de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, pe omul de afaceri Remus Truică (şapte ani), şi pe cetăţenii israelieni Benjamin Steinmetz (cinci ani) şi Tal Silberstein (cinci ani).
Paul de România a oferit un interviu exclusiv ziariștilor francezi ai revistei Marianne, cărora le-a spus că a solicitat azil în Franța și denunțând o adevărată cabală judiciară. Cu puține dovezi însă, scriu reporterii francezi.
Când, în 17 decembrie 2020, în jurul orei 20.30, polițiștii din București i-au bătut la ușă, nu le-a deschis nimeni. Nepotul lui Carol al II-lea se afla deja la Lisabona. De acolo, a plecat în Franta. „Ar fi fost periculos pentru mine să rămân în Portugalia”, spune în interviul dat Marianne, Paul din România. „M-am născut în Franța, mi-am petrecut acolo toată tinerețea. Nu uiți niciodată țara în care te-ai născut”, spune Paul de România.
Autoritățile l-au căutat 18 luni, iar în 27 iunie 2022, jandarmii francezi i-au dat de urmă. Paul de Româniaa fost reținut în plină stradă, lângă Galeriile Lafayette, în arondismentul 9 din Paris.
„Nu m-am ascuns!”, spune el, potrivit Hotnews. În decembrie 2020, trimite prin avocatul său un email ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian, în care denunță „o decizie de natură politică” și cere „să rămână în Franța”.
„Nu mă ascundeam!“, spune septuagenarul. Ceea ce îl face să zâmbească pe generalul Marc de Tarlé, șeful Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței, ai cărui jandarmi au dat de urma personajului: „Era căutat activ de poliția română. Cu siguranță nu era un fugar care își schimba zilnic ascunzătoarea, dar era un fugar. În plus, Quai d’Orsay nu i-a răspuns niciodată la solicitarea privind azilul.