Judecătorii francezi l-au eliberat joi, pe Paul al României din închisoare și l-au plasat sub control judiciar.
Prințul Paul mai are de așteptat până în luna noiembrie decizia legată de cererea autorităților de la București de a fi extrădat în România, unde are de executat o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.
În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul Ferma Băneasa. Atunci, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Paul Al României – trei ani şi patru luni. Totodată, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani. Poliţiştii nu l-au găsit atunci la reşedinţa sa pe Paul pentru a-l încarcera.
„Cu privire la persoana condamnată la pedeapsa cu închisoarea, având în vedere că nu a fost găsită la domiciliu, se demarează procedura punerii în urmărire. Se demarează activitatea de obţinere a mandatului european de arestare şi implicit a urmăririi internaţionale”, anunțau oamenii legii, la vremea respectivă.
Ministerul român al Justiței a anunțat că decizia privind extrădarea lui Paul Lambrino, aparţine instanţelor din Franţa.
„La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetăţeanul român Al României Paul Philippe a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare.
Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenţei acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanţe în mod direct, respectiv între instanţa română şi cea străină. În consecinţă, instanţa din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfăşoară potrivit legislaţiei franceze, în termenele şi condiţiile prevăzute de aceasta.
Ministerul Justiţiei are atribuţii strict administrative (decurgând din principiul separaţiei puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autorităţile judiciare române şi străine, şi de a acorda sprijin autorităţilor implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanţe. Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, a transmis ministerul.