Prinţul Philip va fi înmormântat sâmbăta viitoare, iar din pricina restricțiilor pentru combaterea pandemiei de Covid-19, doar 30 de persoane vor putea participa la funeralii.
În timp ce membrii apropiați ai familiei vor fi prezenți, strănepoții Reginei ar putea rămâne acasă în timpul ceremoniei, potrivit Reuters.
De altfel, dacă Prinţul Harry este aşteptat la funeralii, în schimb Meghan Markle, soţia sa, va rămâne în SUA, ei nefiindu-i permis să călătorească pe distanţe lungi cu avionul, din cauza faptului că este însărcinată.
De altfel, într-o declaraţie oficială, purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham a anunțat că Prințul Harry se va întoarce din Statele Unite, unde locuiește în prezent cu soția sa Meghan Markle, pentru a participa la înmormântarea bunicului său.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că nu va participa la slujba de înmormântare, pentru ca un alt membru al familiei să poată participa în locul său.
Sâmbătă, Prinţul Philip a fost omagiat de trupele regale de artilerie din Londra, Edinburgh, Belfast şi Gibraltar şi de pe unele nave ale Marinei Regale, unde Philip a servit în timpul celui de-al doilea război mondial. Acestea au tras 41 de salve de tun, cu o cadenţă de una pe minut timp de 40 de minute.
Conform royal.uk, la Londra au fost folosite aceleaşi tunuri care au tras salve la nunta Majestăţii Sale Regina cu Ducele Edinburgh în 1947 şi la Încoronarea Reginei în 1953.
Tradiţia salvelor de tun pentru a marca evenimente majore naţionale datează cel puţin din secolul XVIII. Există înregistrări istorice de salve care au avut loc în secolul XIV, când armele şi muniţiile au început să fie răspândite pe scară mai largă. Salve de tun au fost trase şi pentru a marca moartea reginei Victoria în 1901.