El va zbura duminică spre Iordania, unde va ateriza la Amman pentru a se întâlni cu prinţul Hussein bin Abdullah, potrivit AFP, preluată de News.ro.
Ducele de Cambridge, al doilea în linia succesiunii la tronul Marii Britanii, va ajunge luni seară în Israel pentru a-şi începe vizita istorică în statul evreiesc şi în Cisiordania.
El se va întâlni atât cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, cât şi cu Mahmud Abbas, preşedintele palestinian.
Palatul Kensington a subliniat „rolul de natură apolitică a Majestăţii Sale, acelaşi ca în cazul tuturor vizitelor regale întreprinse în străinătate”.
Vizita prinţului William are loc într-o perioadă în care tensiunile din zonă au luat amploare, mai ales după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a mutat ambasada SUA aici.
Marea Britanie a guvernat regiunea sub mandatul dat de Liga Naţiunilor (fostă organizaţie interguvernamentală înfiinţată în urma Conferinţei de Pace de la Paris care a pus capăt Primului Război Mondial), timp de 30 de ani, până când Israelul şi-a declarat independenţa în urmă cu şapte decenii, şi este în continuare considerată vinovată pentru naşterea conflictului care continuă în zonă.
Înainte de sosirea prinţului britanic, referirea făcută în programul oficial la estul Ierusalimului drept „teritorii palestiniene ocupate” i-a scandalizat pe unii politicieni israelieni de dreapta.
Vizitele oficiale ale membrilor familiei regale britanice au loc la solicitarea guvernului Marii Britanii, însă comunicatele trimise de biroul prinţului William au oferit puţine explicaţii cu privire la această călătorie.
Israelul a insistat multă vreme pentru o vizită oficială a unui membru al casei regale britanice. În trecut, membrii ai familiei regale, inclusiv prinţul Charles, au vizitat neoficial Israelul şi estul Ierusalimului.
În Iordania, prinţul William se va întâlni cu tineri, britanici aflaţi în misiune şi refugiaţi sirieni.
Prinţul William va sta la Ierusalim în hotelul King David, cartierul general administrativ al Marea Britanii înainte de 1948, când conducea Palestina. În 1946, militanţii evrei au opus rezistenţă conducerii britanice bombardând clădirea, fapt care a dus la moartea mai multor zeci de oameni, majoritatea civili britanici şi personal militar.
El va depune o coroană de flori la memorialul Holocaustului „Yad Vashem”, va vizita Muntele Măslinilor din Ierusalim şi se va reculege la mormântul prinţesei Alice a Greciei, străbunica lui, ale cărei merite pentru adăpostirea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost recunoscute de Israel.
În Cisiordania, el va ajunge la Ramallah, unde se va întâlni cu refugiaţi şi tineri palestinieni.