PRISPA, prima casă solară românească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO

Arhitecţii au creat prima casă solară românească, PRISPA, inspirată din casele tradiţionale cu prispă, de la noi din ţară. Aceasta este autosuficientă, fiind echipată cu panouri solare ce pot asigura întreg necesarul de energie.
Cristina Dinu
12 mart. 2012, 06:25
PRISPA, prima casă solară românească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO

Echipa PRISPA este şi prima echipă din ţara noastră calificată la concursul internaţional de arhitectură şi tehnologii integrate Solar Decathlon Europe. „Scopul nostru în competiţie este să creăm şi să construim un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă şi frumoasă”, spune echipa.

Elementul principal al conceptului este prispa din faţa casei, „un spaţiu intermediar între interior şi exterior, care care te protejează de vânt, de soare prea puternic, sau de treceri prea bruşte de la temperaturi ridicate, la temperaturi scăzute, şi reuşeşte să facă toate acestea datorită modului în care a fost proiectată. Fiind un element de control, filtrând lumina, prispa garantează o parte din eficiența energetică„, explică echipa PRISPA.

Casa este uşor de construit, din elemente prefabricate, având o structură şi o aparatură simplă.

„În momentul acesta, casa are 2 camere, un dormitor şi un open-space generos, multi-funcţional, care include o zonă de dining şi o zonă de living. Ca suprafaţă construită, casa are 90.65 de metri pătraţi, suprafaţa incluzând parterul şi supanta (supanta este un etaj cu planşeu incomplet, „split-level”, ca un balcon cu deschidere spre interior.)”, a explicat, pentru RTV.net, Alexandra Croitoru, coordonatorul de comunicare al echipei PRISPA.

Casa a fost gândită să fie modulabilă, ea putând fi extinsă cu uşurinţă pe orizontală, cu oricâte module de bază. Un modul are 27 de metri pătraţi”, a precizat Alexandra Croitoru.

Design-ul arhitectural, pe lângă capacitatea sa de a se putea integra vizual ușor în mediul rural, urmărește să mărească suprafața activă solar la exterior și să configureze spațiile interioare astfel încât ele să se succeadă natural, atingând în același timp standardele contemporane de locuire și optimizând funcțiunile tradiționale. Echipa PRISPA spune că spațiul obţinut este un exemplu de echilibru între confort și suprafața minimă necesară.

În ceea ce priveşte eficiența energetică, panourile solare și fotovoltaice, montate la un unghi ideal pe suprafața superioară exterioară a anvelopantei sunt principalele elemente care asigură eficienţa energetică a casei, generând suficientă energie pentru a face față nevoilor impuse de o utilizare normală.

Pentru a spori eficiența, arhitecţii au configurat casa astfel încât diferite elemente să ajute la reducerea cantității de energie necesare. Sistemul de încălzire și ventilație este asemănător cu cel utilizat la clădirile industriale, reutilizând aerul cald (de la bucătărie în cazul acesta) pentru a încălzi alte zone din casă, radiatoarele folosesc tehnologie în infraroșu pentru a le permite să încălzească direct corpurile solide, fără a mai utiliza convecția pentru a încălzi inutil lichide și gaze, panourile modulare utilizează un sistem natural de izolație termică, reducând grosimea peretelui, iar piatra folosită pentru interior creează o masă termică în apropierea ferestrelor care se deschid spre prispă.

Prispa are, prin configurația sa, rolul de a menține confortul interior prin umbrirea pe timpul verii și iluminarea directă pe timpul iernii. Fiind un spațiu-între-spații, ea devine o barieră termică, disipând intensitatea vântului și mărind suprafața activă solar, permițând în același timp crearea unui vestibul care să regleze pierderile de temperatură între exterior și interior.

În ceea ce priveşte rezistenţa la cutremure, Alexandra Croitoru a declarat că aceasta „este o casă proiectată pentru România, motiv pentru care este realizată în conformitate cu normele naţionale privind protecţia la cutremur a construcţiilor”.

Casa solară PRISPA poate fi contruită în aproximativ două săptămâni. „Competiţia la care participăm – Solar Decathlon Europe, ne cere să o putem construi în 10 zile, la cheie. Astfel, în condiţii de competiţie, noi trebuie să terminăm în 10 zile de construit, de finisat, de echipat şi de mobilat toată casa. Aceste 10 zile de construcţie nu includ şi construcţia fundaţiei”, a explicat coordonatorul de comunicare al echipei, pentru RTV.net.

Casa industrializată va costa aproximativ 70.000 euro, preţul incluzând tot, în afară de electrocasnice şi de mobilier, astfel încât să se poată încadra în programul „Prima Casă”.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vremea se joacă în continuare. Devine de neînțeles și pentru meteorologi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol