„La solicitarea Guvernului României, CSAT a avizat proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care „C.F.R. Marfă” – S.A. le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate”, se arată în comunicatul remis presei după încheierea şedinţei CSAT.
„Ministerul Transporturilor va începe demersurile pentru privatizare, mâine (miercuri – n.r.) în şedinţa de Guvern se va aproba strategia de privatizare, urmând ca până la jumătatea lunii iunie să avem desemnat câştigătorul la CFR Marfă. (…) Este vorba despre o privatizare cu un investitor strategic, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro, să nu mai avem participanţi de calibrul Olchim şi, de asemenea, va fi cu plic închis, deci licitaţie cu investitor strategic”, a declarat vicepremierul Chiţoiu, citat de Mediafax.
Statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.
„Ministerul Transporturilor va vinde pachetul majoritar de actiuni din capitalul social al CFR Marfă, inclusiv în privinţa pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma conversiei creanţelor statului faţă de CFR Marfă în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmata de licitaţie cu ofertă în plic, conform legislaţiei în vigoare. Criteriile de precalificare vor fi stabilite prin dosarul de prezentare şi publicate în oferta de vânzare şi vor consta în experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilităţii operaţionale şi capabilităţi financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării unei noi afaceri”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă.
Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit. În forma lansată în dezbatere din toamna anului trecut, strategia prevedea vânzarea integrală a acţiunilor deţinute la CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, precum şi pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR SA.
Totodată, documentul prevedea o garanţie de participare la licitaţie de 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare. Strategia prevede în forma actuală o garanţie de participare la licitaţie de 10 milioane euro, echivalent în lei, „cu încadrarea în procentele prevăzute de norme”, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.
Pe de altă parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro. Comisia de privatizare va fi formată din şapte reprezentanţi nominalizaţi din partea Ministerului Transporturilor, unul desemnat de Ministerul Apărării Nationale şi un altul din partea Ministerului Finanţelor Publice.
Până la sfârşitul lunii aferente datei transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor CFR Marfă, fiecare dintre membrii comisiei va beneficia de o indemnizaţie lunară brută asigurată din bugetul MT care nu poate depăşi 3.000 de lei brut.
Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu o săptămână, că Guvernul va include în strategia de privatizare a CFR Marfă o serie de proceduri de precalificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienţa în domeniu şi capacitatea financiară, documentul urmând să fie discutat în CSAT şi aprobat a doua zi de Executiv.
El a afirmat, la România TV, că a discutat pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta a fost de acord cu vânzarea companiei, dar cu condiţia ca procedura de atribuire să fie diferită de cea aplicată în cazul încercării de privatizare a Oltchim, respectiv de licitaţie deschisă.