UPDATE 14.10 Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12.00, a anunţat şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii, informează MEDIAFAX.
„Termenul de depunere a ofertelor se prelungeşte până joi, 20 septembrie la ora 12:00. Documentele de participare depuse rămân valabile, iar cumpărătorii dosarului de prezentare şi ai caietelor de sarcini au dreptul să retragă documentele depuse până la data prezentei decizii, să completeze şi sau să continue depunerea de documente până la noul termen limită”, a anunţat Vulpescu.
„După multiple amânări, statul român este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate, sau tergiversate (…) Având în vedere că data limită anunţată iniţial pentru18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităţilor române să informeze partenerii internaţionali şi că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaţionali (…) o scurtă amânare este posibilă şi dorim în spiritul transparent al legalităţii şi al intereselor legale să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câştigător pe baza preţului”, a spus Vulpescu.
Şeful OPSPI a afirmat că vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Oltchim nu este o privatizare la cererea instituţiilor financiare internaţionale, ci un angajament la propria iniţiativă a statului român, asumat cu un an în urmă, „angajament al cărui scop nu este de a schimba proprietarul combinatului, ci stoparea acumulării de datorii şi a pierderilor”.
Vulpescu a adăugat că autorităţile române doresc să informeze ofertanţii şi pe toţi cei interesaţi în legătură cu condiţiile obţinute de statul român în negoicierile cu proprietarul Arpechim, care au început „la cel mai înalt nivel”, în data de 18 iulie.
UPDATE 14.00 Companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu.
Dan Diaconescu a cerut suspendarea procesului de privatizăre a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Prezent la sediul OPSPI, Dan Diaconescu a declarat: „Sunt aici ca reprezentant al poporului român. Particip aici în numele poporului şi aş fi avut nevoie de un răgaz ca societatea poporului SC PROPRIETATEA POPORULUI DREPTATE DEMNITATEA S.A. să fie gata. Noi am contestat în instanţă în două rânduri consecinţele şedinţei AGA din 10 septembrie şi nu privatizarea în sine. Noi suntem pentru privatizare, pentru ca statul să ia o sumă cât mai mare în urma acestei privatizări. Noi oamenii de rând, noi prostimea, suntem suspicioşi, nu de alta, dar cele 1.300 de privatizări făcute până să vină Vulpescu au fost unele mici sau mari eşecuri”, a spus Dan Diaconescu.
„În legătură cu documentele din mass-media şi dintr-un raport intern pe care îl avem de la Direcţia Juridică, ştim că au fost începute împotriva Oltchim şi împotriva oficiului participanţilor statului şi privatizării cel puţin două procese care au ca obiect procesul de privatizare în ansamblu sau etapele actuale determinante din procesul de privatizare. Din această cauză vă rugăm să ne transmiteţi un raport complet privind litigiile în chestiune precum şi orice alte informaţii despre cazuri similare despre care aţi avea cunoştinţă. De asemenea, vă solicităm să ne acordaţi o prelungire pentru a putea evalua aceste documente noi şi să amânaţi data limită de depunere a ofertelor pentru o perioadă de două săptămâni de la data prezentei scrisori. Scrisoarea ne-a parvenit, înregistrată azi, orele 11.50„, a spus Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Potrivit şefului Oficiului pentru Privatizare Remus Vulpescu, mai există un alt investitor care nu a depus o ofertă angajantă de cumpărare, dar a cerut o amânare de 45 de zile pentru a putea negocia cu Petrom achiziţionarea Arpechim Piteşti.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Vechea conducere a Oltchim a demisionat, iar acum statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Aproximativ 600 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, joi, în faţa Pavilionului administrativ al combinatului, nemulţumiţi că se întârzie luarea unei decizii în privinţa situaţiei unităţii, dar şi pentru că nu şi-au primit salariile de două luni.