Parlamentarii au adoptat, marţi, modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor în sensul ca parlamentarii să nu mai beneficieze de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, iar, în schimb, să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport.
Proiectul în acest sens a fost votat cu 293 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 31 abţineri.
Astfel, s-a abrogat articolul din Statutul deputaţilor şi senatorilor care preciza că deputaţii şi senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului. În schimb, a fost introdusă prevederea referitoare la faptul că „deputaţii şi senatorii beneficiază, pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor Permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă un document justificativ”.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, luni, să propună Comisiei de Statut cele modificări care privesc drepturile care li se cuveneau parlamentarilor, vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru precizând că, în acest sens, aleşii vor fi nevoiţi sa predea maşinile primate şi să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielile de transport în colegiu.
„Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat să propună Comisiei de Statut două modificări care privesc drepturile care li se cuveneau parlamentarilor. Se solicită completarea articolului 41 alin. 2 şi articolului 45 alin. 3 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul în care parlamenarii nu mai beneficiază de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, Parlamentul fiind în imposibilitatea achiziţionării unui număr atât de mare de maşini”, a declarat vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru.
Chelaru preciza că, dacă propunerea va fi votată, deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judeţul Ilfov vor putea primi lunar, pe durata mandatului, suma forfetară de 1400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ.
Potrivit lui Ioan Chelaru, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au propus şi modificarea articolului 45 alin. 3 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care face refierire la suma forfetară pe care aleşii o vor primi lunar pentru cazare.
„De asemenea, tot în aceste condiţii s-a stabilit şi modificarea articolului 45 alin. 3, în sensul în care, pentru cheltuielile de cazare se primeşte în continuare o sumă forfetară, fiecare parlamentar, indiferent unde va locui, în sensul închirierii unui spaţiu sau în cazul cazării la un hotel, să se încadreze în suma forfetară respectivă”, a spus Ioan Chelaru.
Întrebat despre cuantumul sumei forfetare pentru cazare, Ioan Chelaru a afirmat că suma pe care parlamentarii o vor primi în acest scop va fi de 4600 de lei. Până acum, suma era de 4000 de lei.