Anul 2024 este an bisect și are 366 de zile. Astfel, luna februarie are 29 de zile, situație care are loc o dată la patru ani. Există multe superstiții și tradiții legate de aceaztă zi, ce le implică pe doamne și domnișoare.
Citește și: Ritualul pe care să îl faci de 1 Martie! Energia frumuseții și a dragostei va curge armonios în viața ta
Tradiția „Privilegiul Doamnelor” s-a născut în urmă cu sute de ani. Potrivit unei legende, care datează din secolul al V-lea, în această zi femeile pot cere în căsătorie un bărbat. Se spune că Regina Margareta a Scoției a adoptat o lege în 1288 care declara că femeile pot cere în căsătorie în fiecare zi de 29 februarie și că, dacă un bărbat refuză, trebuie să plătească o amendă constând într-o rochie nouă, mănuși sau un sărut. Cu toate astea, nu există nicio înregistrare a unei astfel de legi.
Cu aceeași idee ar fi venit și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildare, despre care se spune că l-a implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii timizi, scrie historyextra.com.
Această tradiție a inspirat și un film. În 2010, a apărut filmul „Leap Year”, o comedie romantică cu Amy Adams. Acțiunea se învârte în jurul unei femei, agent imobiliar, care pleacă în Irlanda pentru a-l cere în căsătorie pe prietenul ei, pe data de 29 februarie, când, tradițional, se presupune că bărbații nu pot refuza o cerere de căsătorie din partea unei femei, profitând astfel de „Privilegiul Doamnelor”.