Johnson şi Tusk au avut miercuri o convorbire telefonică în cadrul căreia şeful executivului britanic ”a subliniat că el continuă să creadă că nu trebuie să fie nicio prelungire şi că este deopotrivă în interesul UE şi al Regatului Unit ca noi să ieşim (din UE) pe 31 octombrie”, a anunţat miercuri Downing Street, potrivit agenţiei Press Association.
Camera Comunelor a aprobat miercuri seara legea privind acordul de retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), dar a respins un calendar de examinare accelerată a legislaţiei privind Brexitul propus de guvern cu termene care să permită ieşirea din UE pe 31 octombrie, informează agerpres.ro.
Prin urmare, premierul Boris Johnson a suspendat examinarea acordului asupra Brexitul în Camera Comunelor şi şi-a manifestat opţiunea pentru convocarea unor alegeri anticipate, pentru care însă are de asemenea nevoie de votul acestui for legislativ. Partidele de opoziţie au semnalat că vor sprijini organizarea unor alegeri în această toamnă dacă UE acceptă o amânare a Brexitului până anul viitor.
Între timp, Donald Tusk le-a recomandat liderilor europeni să accepte o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020 printr-o procedură scrisă, pentru a nu fi nevoie de convocarea unui summit, dar aceştia încă nu au ajuns la un consens cu privire la această chestiune care trebuie decisă în unanimitate, potrivit stiripesurse.ro.
”Tusk este în prezent într-un proces de consultare a celor 27 de şefi de stat şi de guvern”, a declarat miercuri premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit agenţiei EFE. ”Dar cei 27 încă nu au ajuns la un acord, astfel că este posibil să avem un Consiliu European extraordinar în zilele următoare pentru a-l discuta, dacă el (Tusk) nu obţine un consens”, a explicat şeful guvernului irlandez.
Franţa şi-a manifestat rezervele faţă o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie, fiind de acord numai cu o extindere ”tehnică” de ”câteva zile” pentru a permite Camerei Comunelor să adopte legislaţia necesară.