Pro Democraţia: Emiterea unei OUG pentru modificarea Legii referendumului, o încălcare a principiilor statului de drept

Emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii referendumului reprezintă o încălcare gravă a principiilor statului de drept, a afirmat Asociaţia Pro Democraţia într-un comunicat de presă.
Romania TV
18 sept. 2018, 14:16
Pro Democraţia: Emiterea unei OUG pentru modificarea Legii referendumului, o încălcare a principiilor statului de drept

„Dincolo de provocările etice, filozofice şi ideologice pe care modificarea Constituţiei prin „Referendumul pentru familie” le generează, considerăm că organizarea acestuia în baza unei ordonanţe de urgenţă care să modifice şi completeze Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului încalcă principiile statului de drept, prevederi ale Constituţiei, precum şi bunele practici ale Comisiei de la Veneţia. Nu trebuie să uităm faptul că, conform Constituţiei României (art 115 (6)), „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. Considerăm că modificările la legea referendumului propuse prin ordonanţă de urgenţă, de la mărirea perioadei pentru votare de la o zi la 2 zile, până la introducerea SIMPV, încalcă prevederile acestui articol, sunt abuzive şi în neconcordanţă cu legile internaţionale”, a argumentat Asociaţia Pro Democraţia în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste concluzii sunt întărite şi de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, 51 din 25 ianuarie 2012 şi 682 din 27 iunie 2012, prin care au fost declarate neconstituţionale două legi promovate de guvernul Boc şi respectiv USL – care propuneau modificarea sistemului electoral „pe repede înainte”.

„Subliniem că, dincolo de nevoia de a respecta cadrul constituţional, organizarea referendumului în data de 7 octombrie nu este posibilă nici din punct de vedere al cadrului legal. Astfel, Legea 208 din 20 iulie 2015 reglementează organizarea alegerilor parlamentare precum şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), fiind definite că „instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică şi cu competenţă generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale şi europene în materie”, arată Asociaţia Pro Democraţia.

Potrivit acesteia, modificările propuse nu au inclus AEP ca instituţie responsabilă de organizarea referendumului şi astfel s-a creat un vid legislativ.

„Mai mult, Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost modificată chiar în acest an la iniţiativa PSD, reglementându-se faptul că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la dată adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a legii fundamentale. Astfel că, birourile electorale, menţionate în legea referendumului, nu vor putea fi organizate într-un termen atât de scurt, mai ales în absenţa unei decizii oficiale şi a pronunţării Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea organizării referendumului”, atrage atenţia Pro Democraţia.

Asociaţia susţine că CCR a adoptat în legislaţia românească „Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei de la Veneţia, care impune că modificarea legislaţiei electorale să nu se realizeze cu mai puţin de un an înaintea evenimentelor electorale.

„Astfel că, urgenţa cu care coaliţia de guvernare doreşte organizarea referendumului este nejustificată, mai ales că iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei – iniţiată în 2015 – a fost depusă la Parlament în 2016, proiectul legislativ trecând de Camera Deputaţilor în 2017 şi de Senat în 2018. Este evident faptul că „urgenţa” nu derivă din interesul cetăţenilor sau al instituţiei familiei, ci strict din agenda politică a momentului. Şi mai este evident faptul că organizarea improvizată, „de urgenţă”, a referendumului nu este susţinută nici de deciziile Curţii Constituţionale, nici de legislaţia în vigoare şi nici de bunele practici la nivel internaţional. În concluzie, având în vedere deficienţele majore, atât legale, cât şi administrative ale acestei iniţiative , considerăm că modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă şi forţarea organizării „de urgenţă” a referendumului în data de 7 octombrie reprezintă o încălcare gravă a principiilor statului de drept din România”, conchide comunicatul semnat de Ionuţ Ţaţa – preşedinte şi Cristian Pârvulescu – preşedinte de onoare Pro Democraţia. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alianța Sahra Wagenknecht nu reușește să intre în Bundestag. Acuzațiile de nereguli cresc tensiunile post-alegeri
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!